„Az erős akarat és az erős hit mindent legyőz”

Minden erőnkre, tudásunkra, jóakaratunkra szükség van most a honvédelmi miniszter szerint ahhoz, hogy megőrizzük a békét. Hende Csaba a szombati ünnepélyes altisztavatáson azt mondta, „nagyon nehéz évek állnak előttünk”.
A válság és a háború Ukrajnában ismét a nagyhatalmi erőpolitika napjait idézi – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a szentendrei altisztavatási ünnepségen szombaton. Hende Csaba szólt arról is, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nemzedékek életét teszi tönkre Irakban, Szíriában, és a háború hatalmas menekülthullámot indított el a „megtelt” Európa és Magyarország felé. Mindez arra mutat rá, hogy hatalmas biztonsági kihívások hirtelen és váratlanul is keletkezhetnek, akárcsak az ipari vagy a természeti katasztrófák – fogalmazott.

A 2011-ben létrejött Magyar Honvédség Altiszti Akadémiát és a megújult altisztképzési rendszert méltatva szólt Hende arról is, hogy Magyarország az idén harmadik alkalommal rendezte meg – a NATO-országok képzési rendszerében is egyedülálló módon – az összhaderőnemi vezető altiszti tanfolyamot, amely az altisztképzés legmagasabb szintje, s az altiszti kar építéséért tett erőfeszítésekre a NATO is felfigyelt.

A miniszter utalt a július elsejével életbe lépett új katonai életpályamodellre is, amelynek legfontosabb eleme az illetményemelés, ami átlagosan harminc százalékot jelent első lépésben – a honvédaltisztek esetében ugyanakkor ez 38 százalék –, s ezt további húsz százalék követi majd.

Kiemelte: az altisztek a jelenlegi illetményhez képest mintegy hatvan százalékkal kapnak majd többet az átalakítás befejeztével. Hende Csaba megjegyezte azt is, hogy az életpálya része az új lakhatástámogatási rendszer és az a biztosítási rendszer, amelynek kiépítése a következő évek fontos feladata.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök az altiszti hitvallás szövegére utalva beszédében úgy fogalmazott: az erős akarat minden akadályt legyőz, de erős akarat az erős hitből fakad, s a haza szolgálata, a hivatás gyakorlása csak erős hittel és erős akarattal képzelhető el.

Az iskolarendszerű és a tanfolyamrendszerű képzésen összesen 123-an végeztek, négy kiválóan végzett hallgató neve került fel az MH Altiszti Akadémia emlékfalára.

Hende Csaba az M1 aktuális csatornának nyilatkozva felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt tértek vissza a tiszthelyettes elnevezésről az altisztire. Ez a honvédelmi tárca vezetője szerint azért is fontos, mert az altisztek nem helyettesítik a tiszteket, hanem teljesen más, sajátos, egyedi feladatokat látnak el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.