Az Emmi kiszáll a roma felzárkóztató projekt mögül

Szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába nevű felzárkóztatási projektre kötött támogatási szerződéstől.

Az Emmi honlapján kedden megjelent közlemény szerint a minisztérium számos szabálytalansági gyanúbejelentéssel élt az ORÖ felzárkózási projektje kapcsán, melyek együttesen majdnem az Önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1.6 milliárd forintot érintenek. A lefolytatott vizsgálatok alapján megállapították, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására, ezért az Emmi lefolytatja a vizsgálatokat és a szabálytalansági eljárásokat, de a szerződéstől eláll.

A 2013. év végén kötött támogatási szerződés célja az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna. A „Híd a munka világába" program záró beszámolóját többszöri késedelem után, határidőn túl nyújtották be. A minisztérium ezután haladéktalanul megkezdte a záró helyszíni ellenőrzéseket. Ezek eredményeként további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több mint 23 gyanúpontja van. Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 Mrd Ft, a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja.

Az indoklás szerint a főkedvezményezett Önkormányzatra eső projektrész szinte teljes egészét tekintve a szövetkezet a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.