Az Emmi kikéri magának és perrel fenyegetődzik

Valótlannak nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Hadházy Ákosnak, az LMP antikorrupciós szakszóvivőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott állításait az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, tudatva, hogy személyiségi jogi eljárást indít a politikus ellen. Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján azt mondta: az egyetemekkel konzorciumban induló cégek „dézsmálják” az európai uniós egyetemi kutatási pénzeket.

 

A Kaposvári Egyetemet és a Pannon Egyetemet példaként hozva arról beszélt, hogy 2015-ös projektekben indokolatlan, „bizarr” tanulmányokra „elképesztő pénzeket” fizettek ki. Például kutatók kiválasztásának kritériumrendszeréről, vállalati partnerek bevonásáról, illetve minőségbiztosításról vagy alapprojektek tervezéséről készült tanulmányokért egyenként 20 millió forint körüli összeget kaptak a megbízott kft.-k – fejtette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: összesen mintegy 200 millió forintos közbeszerzési kiírásról van szó, és ezekben az ügyekben feljelentéseket tesznek ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Szintén kérdésre Hadházy Ákos az ügy fő felelősének a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, ezen belül is Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt és Balog Zoltán minisztert.

Az Emmi közleményében azt írta: Hadházy Ákos valótlanul állította, hogy a TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1 és a TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV pályázat kiírója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-) 4.1.2.B.2-13/1 számú pályázat 2013. május 3-án jelent meg, ekkor még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) volt a TÁMOP és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) irányító hatósága. Az NFÜ 2014. május 30-án kötött támogatási szerződést a Pannon Egyetemmel. A Pannon Egyetem ezen projektjével kapcsolatban szabálytalansági eljárást nem folytattak le – tették hozzá.

Kitértek arra: a TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV azonosító számú pályázatot a Miniszterelnökség hirdette meg tavaly március 12-én. A támogatási szerződés augusztus 31-én jött létre. Azt írták, hogy ebben a projektben éppen a Balog Zoltán miniszter vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának, Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár által irányított EU fejlesztésekért felelős államtitkársága kezdeményezett szabálytalansági eljárást a „Mikotoxin-szennyeződés megelőzésére és eltávolítására irányuló kutatásfejlesztés” tárgyú közbeszerzési eljárás miatt. Az eljárás folyamatban van. 

Amennyiben a minisztérium bármilyen szabálytalanságot állapít meg a projektekkel kapcsolatosan, úgy – ahogyan eddig is – a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el, ám egyelőre „mindkét projekt zárás alatt áll”.

Az Emmi szerint az ellenzéki politikus valótlanul állította továbbá, hogy az intézményeknek konzorciumban kellett pályázniuk a projektek megvalósítására. A pályázati útmutató szerint lehetőség volt konzorcium létrehozására, de nem volt kötelező.

Közölték: Hadházy Ákos egyfelől azt a hamis látszatot kelti, mintha lenne „ügy”, másfelől „az általa kreált ügy” fő felelősének Balog Zoltánt és Köpeczi-Bócz Tamást nevezte meg. Az Emmi „a (...) csúsztatások, valamint a miniszter és az államtitkár személyét érintő hazug állítások miatt” személyiségi jogi eljárást indít Hadházy Ákos ellen, ezzel egyidejűleg felszólítja az LMP-s politikust, „vonja vissza hamis kijelentéseit és (...) ne említsen korrupciót és ne állítson több valótlanságot”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.