Féltik az emberek életét a "minden szakmaiságot nélkülöző tébolytól" a kéményseprők

Nem csak a szakmájukat féltik, hanem az egész magyar társadalomért aggódnak a kéményseprők, mert egy készülő BM-rendelet szerint a kémények többségét legfeljebb két évente egyszer kellene ellenőrizniük.
A jogalkotó „szakmai dilettantizmusának és a minden józan észt nélkülöző döntésének a következményeként" magyar családok százezreinek élet- és vagyonbiztonsága kerülhet veszélybe – állítja Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Az érdekvédő szerint a tevékenységüket szabályozó BM-rendelet tervezete – a korábbi tiltakozásuk ellenére – továbbra is olyan előírásokat tartalmaz, amelyek miatt jelentősen nőhet a szén-monoxid-mérgezések száma.

Továbbra is konzekvens módon ragaszkodnak a gáztüzelésű fűtőberendezések esetében a két évente történő vizsgálatához, de egyes szilárd tüzelésű fűtőberendezéseknél is csak ugyanilyen gyakorisággal kellene a kéményseprőnek ellenőrizniük a gyakran veszélyes mértékben szennyezett kémények állapotát – hangsúlyozza Vámos. A jövőben emiatt szerinte évente akár több száz halálos szén-monoxid mérgezés következhet be.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy csak Budapesten több mint 130 jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező kéményseprő szakmunkást kell elbocsátani, mert a fővárosban a kémények nagy részéhez gáztüzelésű fűtőberendezés csatlakozik. Így azokat az eddiginél kevesebb alkalommal kellene ellenőrizni, és a feladatokat kisebb létszámmal is elláthatják. Úgy látja, ezzel a főváros száz százalékos tulajdonában levő céget is térdre kényszerítik.

„Mi, a szakma képviselői – a kéményen dolgozó kisemberek – most már nem csak a munkahelyeinket és a közel 260 éves múltra visszatekintő szakmánkat féltjük, hanem mint Szent Flórián »modernkori« katonái, az egész magyar társadalomért aggódunk és mindent el fogunk követni, hogy ez a rendelet ne léphessen hatályba" – fogalmaz Vámos Csaba.

Közlése szerint a jövőben semmilyen eszköztől nem fognak visszariadni, hogy megvédjék az embereket a „minden szakmaiságot nélkülöző tébolytól".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.