Az élőlánc ellenére tovább épül az emlékmű

A már menetrendszerűnek számító tiltakozó akciók mellett tovább épült kedden a Szabadság téren a birodalmi sasos emlékmű.

Tovább épült kedden a Szabadság téren a birodalmi sasos emlékmű: a tartóoszlopok már állnak, igaz, még nylonnal vannak betekerve. Az építési területet kedd délután kerítés vette körül és rendőrök állták körbe, akik éjjel nappal őrzik a kordont, így biztosítva, hogy az építkezés területére senki ne jusson be a munkásokon kívül.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

 A tiltakozók a rendőri sorfal előtt élőláncot alkotva, kézenfogva vonultak körbe. Az élőláncban részt vett egy 87 éves holokauszt túlélő hölgy is. A szervezők mindenkit arra kértek: ne ingereljék a rendőröket, és méltósággal vegyenek részt a tiltakozó akcióban.

Az épülő emlékmű mögötti füves területen késő délután az Eleven emlékmű elnevezésű Facebook csoport tartotta összejövetelét - ők voltak azok, akik kezdettől fogva azt kérték, mindenki hozzon köveket, leveleket, fotókat és mécseseket az építkezés helyszínére.

Egyikük székén az a felirat szerepelt: „A birodalmi sasos emlékműnek nevezett valami hamis, hazug és gyalázatos, mert meghamisítja a történelmet."

Az élőláncos séta után beszédek hangzottak el, és felolvasták Kardos Péter főrabbi levelét is. A főrabbi arról írt: fájlalja, amiért nem tudták megvárni, hogy elmenjen az utolsó túlélő közülünk, „négy-ötezren lehetünk, már alig vagyunk, akik emlékeznek a gyalázatos 1944-es időszakra". - Rabbi úr, igaz, hogy visszajöttek a nyilasok? Hogy újra össze akarnak írni bennünket? – idézte a levélíró egy 91 éves túlélő kérdéseit, amelyekre a főrabi nem tudott pontos választ adni.

Szántó Judit, történelemtanár arról beszélt: a Fidesz irányadó véleményformálói folyamatosan azt sulykolják szoborügyben, hogy a szobor nem az, aminek látszik, hiszen mindannyian áldozatok vagyunk. - Hetven éve ezt csináljuk – fogalmazott a tanárnő. - Azt hisszük, hogy ha becsapjuk magunkat, a történelmi bűnöket elmossa majd az idő.

Mécs Imre 56-os halálraítélt, egykori parlamenti képviselő emlékeztetett: tizenháromszor bontották el a kordont az épülő „kőszörnyeteg" körül. - Amit teszünk, ésszerű magatartás a hatalom őrültségével szemben – fogalmazott. Hozzátette: nem hagyjuk, tiltakozunk a történelemhamisító hatalom ellen az utolsó leheletünkig.

Mécs Imre felidézte azt is: 1988-ban ugyanezen a téren hasonlóképpen kilátástalannak tűnő küzdelmet folytattak a diktatúra ellen - egy év múlva rendszerváltás lett belőle. - Az önálló, öntudatos állampolgárok ki tudják vívni az ország szabadságát – szögezte le.

A demonstráció szervezői azt is közölték: rejtélyes módon törlődött a Facebookról a január 2-án, a szoborépítés hírére alapított Tiszta emlékezet csoport oldala. Többen arról beszéltek: a hatalom most is mindent megtesz az ellenzők elhallgattatására. Bejelentették: szerdán fél órával korábban lesz a demonstráció, fél hatra várják azokat, akik részt akarnak venni az élőláncban.

Többen azon értesüléseiknek is hangot adtak, miszerint az eredetileg tervezettnél hamarabb adják majd át a szobrot, mert a kormány szeretné elkerülni azt, hogy Orbán Viktor születésnapján, május 31-én legyen az átadás.

Ezt a kombinációt a demonstrálók élénk derültséggel fogadták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.