Az eladók gyermekei szenvedik meg a vasárnapi nyitva tartást

„A kedves vásárló csak azzal törődik, hogy neki és a saját gyerekének jó legyen. Miközben ők fogják gyermekeik kezecskéjét, és sétálgatnak az üzletben, kivel van az eladó hölgy gyermeke?”

A baon.hu kereskedelmi dolgozók véleményét idézi a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetésével kapcsolatban. Az egyik eladó azzal kezdi: a munkáltató nem kérdezi meg, ki akar vasárnap dolgozni, mert tudja, hogy náluk húszból húszan nem akarnak. Ehelyett kötelezik a boltvezetőt, hogy csináljon vasárnapra is beosztást.

Aki vasárnap dolgozik, és 3-4-5 éves gyerekei vannak, még puszit sem adhat nekik, mert olyan korán el kell mennie dolgozni. A véleményt író eladó szerint 2300-2500 forint a vasárnapi műszakpótlék. De nincs, aki megfőzze az ebédet, nincs, aki a gyerekekkel legyen. Ha hétköznap kiadnak szabadnapot, az nem ugyanolyan, mert olyankor a gyerekek iskolában, óvodában vannak.

Hiába szeretne mindenki szabadon választani, az ő gyerekei nem választhatják, hogy anya ne menjen munkába, hanem főzzön ebédet. A kedves vásárló csak avval törődik, hogy neki meg a saját gyerekének jó legyen. Miközben ők fogják gyermekeik kezecskéjét, és sétálgatnak az üzletben, kivel van az eladó hölgy gyermeke?

Egy másik levélíró arra utal, hogy nemcsak a kereskedelmi dolgozókat kényszeríthetik hétvégi munkára. A 2012-es új munka törvénykönyve kibővítette azon munkaköröket, ahol a vasárnapi munkavégzést elrendelheti a munkáltató. Munkaidőkeretben a munka törvénykönyve lehetőséget ad a munkaadónak, hogy akár 50-55 napot is dolgoztassa a munkavállalóit pihenőnap kiadása nélkül, akár napi 12 órás időbeosztásban is.

Amikor az ország vezetői állandóan a család fontosságáról beszélnek, nem jut eszükbe, hogy ez a munkarend több százezer család életét nehezíti, vagy teszi tönkre. Lassan négy éve szenvedik a családok ezt, de még egyik szakszervezet vagy ellenzéki párt sem tette fel a kérdést a kormánynak: miért gondolják azt, hogy ezeknek a munkavállalóknak nincs szükségük hetente pihenőnapra.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.