Az Együtt-PM törvényben rendezné a devizahiteleket

Az Együtt-PM Szövetség előírná, hogy a devizahitel-szerződések esetében a kölcsönösszeget és a törlesztő részleteket is a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama alapján kell elszámolni.

Ennek érdekében az Együtt-PM Szövetség törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűléshez, amelynek értelmében a pénzügyi intézményeknek újra kellene kalkulálniuk a forintban folyósított kölcsönösszegnek megfelelő devizaösszeget, és újra kellene számítaniuk a a fizetendő törlesztő részletek és más fizetési kötelezettségek összegét, visszamenőlegesen is.

Amennyiben e kalkuláció alapján a fogyasztónak túlfizetése mutatkozik, azt főszabályként az eredeti esedékességgel a tőketartozás csökkentéseként kell elszámolni, megszűnt szerződések esetén pedig ki kell fizetni számára.

Az Együtt-PM hivatkozik arra, hogy a Kúria június elején hozott elvi határozatában megállapította: a devizaalapú hitelszerződésekben alkalmazott úgynevezett "árfolyamrés" tisztességtelen volt. Álláspontjuk szerint a tisztességtelenség orvoslását a perek tömeges megindítása helyett törvényalkotás útján kell rendezni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.