Az Együtt is követeli Szakály lemondását

– Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet vezetője szerint a Numerus Clausus nem a zsidók ellen irányult, mert nem szerepelt a törvényben a zsidó szó. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány azért hoz létre történelemkutató intézeteket, hogy azok a neki tetsző történelmet írják. Ráadásul egy olyan embert ültettek vezető pozícióba, aki a numerus clausust és Hóman Bálint bűneit relativizálja – olvasható az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleményében.

Mint beszámoltunk róla, ma a Demokratikus Koalíció is Szakály lemondását követelte amiatt, mert a történész a numerus clausust nem tartja jogfosztó törvénynek, s hogy szerinte Hóman Bálint nem működött közre diktatórikus rendszer kiépítésében, és nem volt a németek szálláscsinálója.

A DK-hoz hasonlóan az Együtt felháborítónak tartja, hogy "egy olyan ember vezethet történetkutató intézetet, aki a 20. század fájdalmas traumáit relativizálja". 

Emlékeztetnek rá: az Együtt már kezdetektől fogva ellenzi a Veritas létrehozását és működését, hiszen kezdettől fogva tudni lehetett, hogy az intézet egyetlen feladata az lesz, hogy a kormánynak tetsző új történelemírást végezze. Szakály Sándor ezzel az interjújával és a kamenec-podolski események értékelésével bebizonyította, hogy az Együttnek igaza volt.

Épp ezért az Együtt felszólítja Szakály Sándort, hogy mondjon le a Veritas vezetői tisztségéről. Nem irányíthat történelemkutató intézetet egy olyan ember, aki relativizálni próbálja a 20. század traumáit – olvasható a közleményben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.