Az egyház egyre csak mentette az üldözötteket

Hálózatban mentette az egyház az üldözötteket a holokauszt idején – hangzott el egy budapesti katolikus rendezvényen. A katolikus egyháznak az üldözöttek mentése érdekében tett kísérleteiről rendezett konferenciát az Apostoli Nunciatúra, együttműködve a katolikus püspöki karral és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel.
Kötelességünk megemlékezni azokról a bátor emberekről, akik mások életét mentették– mondta nyitó előadásában Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius. Hangsúlyozta, hogy a zsidó üldözötteket mentő tevékenység a pápa bátorítására végrehajtott szentszéki diplomáciai akció volt. A nuncius részletesen beszélt arról, hogy elődje, Angelo Rotta és titkára, Gennaro Verolino milyen módon próbálták védelmezni az üldözötteket. Emberségük legjavát adták egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb embertelenséget lehetett megtapasztalni – jelentette ki Alberto Bottari de Castello.

A német megszállás, 1944. március 19-e után Angelo Rotta és társai egyre inkább humanitárius segítséget nyújtottak. Sok ezer véd- és menlevelet, sok száz keresztlevelet állítottak ki. Különféle egyházi létesítményekben folyt az embermentés: a Szentszék például 25 védett épületet bocsátott rendelkezésre, ahol 25 ezer üldözöttet tudtak elrejteni.

Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyedi, elszigetelt esetekről van szó: a személyes hősiesség példáin túl egyre erőteljesebben kirajzolódik egy szerves egységet alkotó összkép. A témában folyó kutatások mentőhálók létezéséről tanúskodnak – állapította meg a bíboros, aki elsősorban a Szociális Testvérek Társasága, Slachta Margit és Salkaházi Sára, illetve a Magyar Szent Kereszt Egyesület tevékenységét ismertette.

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a budapesti plébániák szerepéről tartott előadást. A katolikus intézmények és papok nagyon sok zsidó életet mentettek meg – mondta, és ő is hangsúlyozta, hogy ez a tevékenység a Szentszék és az apostoli nuncius irányításával zajlott. A rektor olyan plébánosok történetét elevenítette fel, akik mindent elkövettek, hogy megmentsék az üldözött zsidó embereket. Szuromi Szabolcs reményei szerint a jó példák bátorítani fogják az új generációt, hogy elutasítsa az antiszemitizmust.

A rendezvényen André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, valamint Ilan Mor izraeli és Roman Kowalski lengyel nagykövet is részt vett.

A szervezők szándéka szerint – ahogyan az idézett előadások is tanúsítják – a konferencia kifejezetten a katolikus egyház embermentő tevékenységére koncentrált. Azzal például egyáltalán nem foglalkozott, hogy a katolikus egyházat milyen felelősség terheli a népirtáshoz vezető antiszemita eszmék elterjedésében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.