Az egri bácsi öngyilkos lett a rendőr miatt

Június 6-án történt az eset Egerben. Egy csípőprotézises, helyben kötekedő emberként ismert 79 éves férfi az előzőnap kiültetett virágai miatt szóváltásba keveredett pár gyerkőccel, majd az egyikük apjával. Sétabotjával többször a férfi felé suhintott a vita hevében, egyszer el is találta az ujját, amelyen nyolc napon belül gyógyuló hámsérülés keletkezett.
A bottal hadonászó öregúrra egy szabadidős rendőr figyelt fel, aki „azonnal szolgálatba helyezte magát", és közbelépett. Ám az idős úr a vita hevében, meglehet, a korábban elfogyasztott pár pohár bor hatására nem vett tudomást arról, hogy egy rendőr próbálja megfékezni az eldurvulni látszó vitát. A rendőr felé is suhintott párat, őt is eltalálta, neki is könnyű sérülést okozott.

Meg kell jegyezni, hogy a elfajulni látszó vitába beavatkozó rendőr nem egy átlagos járőr vagy nyomozó volt, hanem a helyi körzeti megbízott, akit részben emiatt, részben személyes okok miatt ismernie kellett, azaz fel kellett volna ismernie a bácsinak. Ő azonban a rendőr felszólítására sem hagyta abba a hadonászást.

Ezután szabadult el a pokol, de hogy pontosan mi történt, azt ma még nem lehet tudni. Mást mondanak ugyanis a családhoz közelálló tanúk, és állítólag más olvasható az esetről készült jegyzőkönyvekben. Bár nem hivatalos rendőrségi források ezt cáfolni igyekeztek, az atv.hu beszámolója szerint például a jegyzőkönyvekben nyoma sincs annak, hogy a rendőr intézkedés közben péppé verte az idős urat.

Annak ellenére sem, hogy a történtek után a bácsit mentővel vitték a kórházba, ahonnan viszont már csak a lábára szerelt nyomkövetővel távozhatott. Időközben ugyanis felfegyverkezve, hivatalos személy elleni erőszakért eljárás indult ellene. Botjával megütötte a rendőrt és elővett egy gázsprayt is, amivel máskor a kóbor kutyáktól védte magát.

A bácsi feleségének sikerült néhány felvételt készítenie telefonjával arról, hogy a rendőr hogyan bántalmazta a férjét. De csak egy kép maradt meg. Állítása szerint a rendőr élettársa egyszerűen kivette a telefont a kezéből és kitörölte a képeket. (Azt nem lehet tudni, hogy az asszony erről beszámolt-e a rendőrségen, és hogy a hatóságok megvizsgálták-e, hogy az eszerint fontos bizonyítékot megsemmisítő hölgy ujjnyomai megtalálhatók-e a telefonon.)
Július 25-én az idős gyanúsított otthonában felakasztotta magát. Búcsúlevelet nem hagyott. Csak az ügyészségnek írta meg, hogy miért vetett véget az életének. „Nem tudom tovább elviselni a rendőr által okozott fájdalmat és az önök által okozott megaláztatást. Hazug tanúvallomásokkal a halálba kergetnek, ugyanis egyik tanúvallomásban sem szerepel a verés (amit a bácsi kapott – a szerk.)".

Ez a levél jutott el végül a Központi Nyomozó Főügyészséghez, ahol a benne leírtak alapján egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást. (Időközben az elkövető halálra tekintettel az Egri Nyomozó Ügyészség a bácsi ellen megszüntette az eljárást.) Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, már bekérették az egri nyomozó ügyészektől az ügyben keletkezett iratokat, tanulmányozzák azokat, s csak az után kezdődhetnek meg a tanúkihallgatások.

Információink szerint parancsnokai bíznak az ügyben érintett rendőr ártatlanságában, ezért az eset óta nem függesztették fel állásából. Továbbra is körzeti megbízottként dolgozik. Sőt jogi ellenlépésekre készül.

Függetlenül a Központi Nyomozó Főügyészségen formailag ismeretlen tettes, de lényegében ellene folyó eljárástól, rendőrségi forrásaink szerint rágalmazásért feljelenteni készül az idős bácsi özvegyét az atv.hu-n tett szerinte megalapozatlan kijelentései miatt

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.