Az ATV lenyomta az állami tévét

Történelmi csúcsot döntött az ATV nézettsége hétfő este. A Híradó esti fél tízes különkiadását, amely a kormányellenes tüntetésekről számolt be, 469 ezren nézték végig, a szintén ezzel a témával foglalkozó Egyenes beszédre csaknem 450 ezren voltak kíváncsiak, az Esti kommentárra pedig több mint 390 ezren kapcsoltak.
Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója a sikert azzal indokolta: úgy alakították a televízió egész esti programját, délután hattól éjjel tizenegy óráig, hogy a nézők folyamatosan információkat kapjanak a tüntetésekről.

Ezzel a nézettséggel az ATV megelőzte az állami tévét. Az m1 fél nyolcas főhíradóját 375 ezren nézték végig. Az m1 legsikeresebb műsora hétfőn a Kékfény című bűnügyi magazin volt, arra 391 ezren voltak kíváncsiak. Az állami híradó ugyan beszámolt a tüntetésről, de a nap legfontosabb híreit soroló headline-ban nem szerepelt, a román elnökválasztással, a devizahitelesek csökkenő törlesztőrészleteivel és a Jónak lenni jó nevű jótékonysági kampánnyal vezették fel a műsort.

A tüntetés az ötödik hír volt a Híradóban a devizahitelek forintosítása, adótörvényekkel kapcsolatos kormánypárti és ellenzéki megnyilvánulások után. A késő esti Híradóban is visszatértek a tüntetésre, de már azzal a felvezetéssel, hogy "ismét erőszakba fordult a tüntetés, mint korábban a Fidesz-székháznál". Aztán hosszasan sorolták, hogy a baloldali pártok politikusai közül ki vett részt a Kossuth téri tüntetésen.

Az állami rádió szerda reggeli hírei, hírsorrendje, tematizálása szinte megegyezett az állami tévé által használttal. A 8 órás hírekben a következőképpen számoltak be a hétfő esti tüntetésről: "Akárcsak néhány hete a Fidesz székházánál, hétfőn este is erőszakba torkollott a kormányellenes tüntetés. A tiltakozók eredetileg a közfelháborodás napjaként meghirdetett demonstráción vettek részt a Kossuth téren. A tüntetők egy része azonban a hivatalos rendezvény vége után is a téren marad, és megdobálta a parlamentet védő rendőröket. Sörösüvegek, dobozok és kordondarabok is repültek. A tüntetésen megjelent több ellenzéki politikus, köztük Mécs Imre, Kónya Péter, valamint a Demokratikus Koalíció néhány tagja. Gyurcsány Ferenc pártjából a demonstráción részt vett Gréczy Zsolt, Kakuk György és Szarvas Koppány Bendegúz is. A tüntetőket végül este tíz után néhány perccel kezdték kiszorítani a rendőrök a Parlament elől. Éjfélre mindenki elhagyta az Országház előtti teret." Egy szó sem hangzott el arról, hogy milyen követelések fogalmazódtak meg a tüntetésen, és arról sem, hogy megmozdulások voltak vidéken és több külföldi városban is.

A kormánypárti napilapok közül a Magyar Nemzet a címlapján, vezető anyagként számolt be a tüntetésről a következő címekkel: Újra megtelt a Kossuth tér, Tízezrek tüntettek a Parlament előtt a kormány intézkedései ellen. A Magyar Hírlapban viszont csak a 3. oldal alján egy mindössze hatsoros, rövid hírben szerepelt azzal a címmel: "Néhány ezren háborogtak a Kossuth téren".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.