Az állami média inkább kihagyta Colleen Bellt

A szerkesztők úgy gondolták, hogy nem lesz hírértékű az amerikai nagykövet szerdai beszéde a Corvinus Egyetemen, ezért nem küldtek ki újságírót az eseményre. Tévedtek. Colleen Bell keményen kritizálta a kormányt, erről az első hír csütörtök reggel jelent meg a közmédiában, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter reagált a szavaira.
A Magyar Távirati Iroda, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nem adott tudósítást szerdán Colleen Bell amerikai nagykövet nyillvános beszédéről a Corvinus Egyetemen, amelyben több ponton is bírálta a magyar kormány menekültpolitikáját, a paksi atomerőmű bővítését és a korrupciót. Az MTI hírei között a nagykövet beszéde csak abban az összefüggésben szerepel csütörtök reggel, hogy Colleen Bellre Szijjártó Péter reagált. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet által felvetett kérdéseket Magyarország az Európai Unióval vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta.

Megkérdeztük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy milyen szakmai vagy más indokai volt annak, hogy az MTI, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nem számolt be az amerikai nagykövet beszédéről. Az MTVA kommunikációs osztálya a következőket válaszolta:

„Az elmúlt tíz hónap során Colleen Bell amerikai nagykövet asszony számos, leginkább protokollrendezvényen vett részt - amelyek közül néhányról a közmédia is tudósított. Ezen eseményeken eddig kifejezetten kerülte a magyar belpolitikára vonatkozó vagy más érdemi, hírértékű témákat. Tegnapi, Corvinus Egyetemen elhangzott beszédével kapcsolatban a közmédia az előző nap a rendezvényről rendelkezésére álló információk alapján mérlegelte a tudósítás lehetséges hírértékét, s miután semmilyen jel nem utalt a magyar belpolitikával vagy más, egyéb releváns témában történő megnyilvánulásra, ezért sem az MTI, sem a közmédia híradója nem volt jelen az eseményen. Utóbb derült csak ki, hogy - sokak számára is váratlanul - a nagykövet asszony, eddigi gyakorlatával ellentétben a magyar belpolitikát érintő kérdésekről is beszélt. Tegnap, az esemény után több internetes portál is beszámolt a beszédről, amelyet az MTI azért nem vett át, mert a hírügynökség - miként Ön is bizonyára tudja - a kiadás tényével hitelesíti az adott eseményről szóló híradást, ahogy azt a nemzetközi sztenderdek is megkívánják. Ugyanakkor az MTI a külügyminiszter hivatalos reagálását követően beszámolt a Colleen Bell által tegnap este elmondottakról. A nagykövet asszony tegnapi előadásában elhangzott kritika a kormány menekültpolitikájáról, a paksi bővítésről és a korrupcióról Szijjártó Péter külügyminiszter reagálásával együtt jelent meg."

Az MTVA kommunikációs osztálya végül azt ajánlotta figyelmünkbe, hogy az M1 ma esti Szemtől szembe című műsorát, amelyben „szakértők elemzik" a témát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.