Az akadémiai elnök mély csendre inti a Hóman-hívőket

Lovász László szerint a Horthy-korszak kultuszminiszterének politikai tevékenysége a tudománynak is sokat ártott, legitim döntés volt a kizárása a Magyar Tudományos Akadémiáról.
Az MTA-tól a Tett és Védelem Alapítvány, valamint a váci önkormányzat kért állásfoglalást, viselheti-e a zsidótörvények előkészítésében és megszavazásában szerepet vállaló Hóman nevét köztér vagy alapítvány. Az Akadémiának a szabályok szerint harminc munkanapon belül válaszolnia kéne, ám a határidő indokolt esetben meghosszabbítható. Most éppen ez történik, a vizsgálat még másfél hónapig eltarthat.

Közben Varga István ügyvéd Hóman MTA-tagságának visszaállítását kezdeményezte. Az intézmény titkársága annyit közölt az ügyben, hogy Lovász László szerint nagyjából mindenki egyetért abban, hogy Hóman kiváló tudós volt, aki azonban politikusként olyan döntésekben vett részt, olyan irányzatokat támogatott, amelyek nyilvánvaló emberi elfogadhatatlanságuk mellett a tudománynak is súlyos károkat okoztak.

Mindezt 1945 májusában az MTA úgy értékelte, hogy Hómant ki kell zárni. Lovász a döntést legitimnek tekinti, véleménye szerint: aki ezt megkérdőjelezi, kétségbe vonja a kizárást megszavazó, többségükben konzervatív tudósok tisztességét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.