Felfedezte elbitorolt találmányát a brazil vébén Oroszi László

A brazíliai labdarúgó-világbajnokságra az adidas által forgalomba hozott új cipőn is megtalálható az irányító sáv Oroszi László szerint, aki az erre vonatkozó szabadalom birtokosa.
"Megdöbbentem, hiszen a megoldásom, amit 1996-ban szabadalmaztattam, egyértelműen látható a cipőn. Nagyon sokba került a kifejlesztése, sorozatban gyártottuk, de azért nem volt bevételünk, mert az adidas rögtön elbitorolta" - mondta a váli feltaláló a feol.hu internetes oldalnak.

 

Oroszi László január 30-án jogerősen nyert a német sportszergyártó cég ellen a szabadalom-bitorlás tárgyában lefolytatott perben, így múlt pénteken megkezdődött a kártérítési per - adja hírül az MTI.

A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, ezek javítanak a találati pontosságon, segítik a játékost a labda jobb irányításában. Oroszi szerint a sportszergyártó cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, kértek belőle példányokat is, majd 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt.Fontos állomásához érkezett egy 12 éve folyó szabadalmi per: Oroszi László váli feltaláló a napokban jogerősen pert nyert az Adidasszal szemben. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a sportszergyártó cég megsértette Oroszi László szabadalmi jogait azzal, hogy saját márkaként gyártotta és forgalmazta a Predator Precision és a Predator Mania elnevezésű sportcipőket.

A most 61 éves, eredetileg mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépész végzettségű Oroszi László nevéhez tucatnyi találmány kötődik, de igazán az 1996-ban bemutatott irányítósávos labdarúgócipője tette őt ismertté. Az újításnak az volt a lényege, hogy a cipő orr-részének keménygumiból készített sűrű bordázata (az irányítósávok) javították a lövések-passzok találati pontosságát.

Az irányítósávos focicipő 2002 óta 17 országban nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll. Oroszi László 12 évvel ezelőtt indított pert az Adidas ellen, mivel állítása szerint a cég az engedélye nélkül ezt a megoldást használta a piacon nagy sikert aratott Predator Precision és Predator Mania márkájú cipőkön.

A 2002 óta tartó pereskedésben eddig két eljárás zárult le jogerősen: 2012 tavaszán a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az irányítósávos sportcipő szabadalmának az érvényességét. A már biztosan érvényes szabadalom alapján indított szabadalombitorlási perben ugyancsak a Fővárosi Ítélőtábla idén január 30-án hirdette ki jogerős döntését, amely szerint megtörtént a szabadalombitorlás.

A verdikt szerint az Adidasnak elégtételt kell adnia a feltaláló számára, és a szabadalombitorlás tényét a Nemzeti Sport című napilapban, valamint a cég honlapján nyilvánosságra kell(ett volna) hoznia. Az ítélet azt is tartalmazza, hogy az Adidasnak 15 napon belül meg kell(ett volna) adnia a két cipőmárka gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos adatokat. Oroszi László azt is elmondta, a peren kívüli egyezségre tett kísérlete meghiúsult, így minden bizonnyal csak a bíróságon tudja majd érvényesíteni a feltehetőleg több százmillió forintos kárigényét.

Oroszi Lászlót egyébként nem csak a kártérítési per foglalkoztatja, hanem a legújabb találmányának a hasznosítása is. Ez nem más, mint egy új felületű bevonattal rendelkező labdarúgócipő, vagy ahogy a tavaly júliusban bejelentett nemzetközi szabadalom fogalmaz: „megnövelt tapadású felületi szerkezet sportcipőkhöz és eljárás a szerkezet létesítésére." A kacifántos hivatalos meghatározás mellett az új irányítósávos cipő a "catch and twist", azaz a "ragadd meg és csavard" márkanevet viseli. Eddig mintegy száz pár készült el az új bevonattal ellátott cipőből, és Oroszi László azt állítja, az önkéntes és felkért tesztelőktől egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett. A feltaláló elmondta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak olyan nemzetközileg ismert sportszergyártó céggel, amely fantáziát lát az új irányítósávos cipő gyártásában.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.