Avas olaj, ecetszagú bor: több tonna veszélyes élelmiszert foglaltak le

Avas olívaolajat, ecetszagú bort és ehetetlen halat is találtak Európa-szerte, amikor egyszerre tíz ország nyomozói és szakhatóságai csaptak le a hamis és veszélyes élelmiszerek, gyógykészítmények és ruhák forgalmazóira – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vámosok, a rendőrök, a fogyasztóvédők és a pénzügyi nyomozók egy héten keresztül járták az európai piacokat, s a Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Spanyolország, Törökország, az Egyesült Királyság, valamint Magyarország bevonásával végzett rendkívüli ellenőrzés nyomán hamis és rossz minőségű élelmiszerek tonnáit foglalták le.

A tájékoztatás szerint több budapesti és vidéki üzletben és piacon is jártak az akcióban részt vevő szervezetek munkatársai. A NAV bűnügyi főigazgatósága által szervezett és irányított Opson művelet magyarországi akciójában a NAV mellett a rendőrség, a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai és fogyasztóvédelmi felügyelőségei vettek részt. A hatóságok munkáját magánvállalkozók is segítették, több gyártó és forgalmazó vállalta a szakértői közreműködést. 

Az Európa-szerte lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik, ezekből 300 ezer eurónyit blokkoltak. Lefoglaltak továbbá halat, olívaolajat, paradicsomszószt, sajtot, édességet. Magyarországon gyógyászati termékek, ruhák, cipők, elektromos berendezések és játékok is szerepeltek a selejtes vagy hamis árucikkek listáján.

A közlemény szerint a nemzetközi akció tapasztalatait összegezve a szakemberek egyetértettek abban, hogy figyelmeztetni kell a fogyasztókat, hogy az olcsó, de megbízhatatlan áru akár súlyosan káros lehet az egészségre, balesetet is okozhat vagy egyszerűen csak használhatatlannak bizonyul. A szervezetek a jövőben erősítik kapcsolataikat a magánszektorral, ahonnan hasznos információ és segítség érkezhet. A közlemény szerint a lefoglalt termékeket rövid időn belül megsemmisítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.