Autóval vagy autóval?

Most akkor páros rendszámú autóval, gyalog, busszal, vonattal vagy mivel menjünk? Esetleg jó magyar szokás szerint trükközzünk? Erről szól az itt felvázolt három lehetőség.




1.

Letettem az autót a szmog miatt. Emberséges, jogkövető magyar állampolgár vagyok. Különben is szmogriadó van. Na nem olyan igazi, inkább csak olyan magyaros. Van is, meg nincs is. Mert akit nem érdekel a szmog, és van képe páratlan rendszámmal nekiindulni, hallom, nem büntetik meg. Vagy ha igen, csak nagyon bonyolultan. Szól a rendőr a jegyzőnek, hogy a Gézát meg kell büntetni. A jegyző pedig kiküldi a csekket. Joghézag van, Géza a végén úgyis kimagyarázza: szegény édesanyja beteg, eltört a lába, ügyeletre ment. Ismerjük.

Ma csak páros rendszámmal lehet utazni. Morális válság van ugyan az országban, én azonban morálisan viselkedem. Azzal, hogy gyalog járok, csökkentem a levegő szállópor-összetételét. Dízelautóm megköpködöm, a javaslat szerint „alternatív” közlekedési eszközt keresek. Busszal megyek. Az emelkedőn a fáradt dí-zelmotor orrán-száján dől a füst. Több öreg busz jár ma, mint máskor. Nem szeretnék a busz után jönni pá-ros rendszámú autóval!

Páratlan rendszámú kipufogógáz
Páratlan rendszámú kipufogógáz

2.

Nem tettem le az autót, mert egészség is van a világon. Ki bírná el gyalogosként ezt a szörnyű szmogot? Vonatra várva, busz után rohanva közvetlen veszélynek vagyok kitéve. Az autó kasznija viszont véd valamelyest, legfeljebb nem kapcsolom be a ventillátort.

Különben sem büntetnek érte. Csak stikli páratlan rendszámmal utazni, minden következmény nélkül. Akkor meg miért rongálnám tudatosan az egészségem? Csak növelném vele az ország egészségügyi kiadásait. Az a sok hörgő-, tüdő- és szívvizsgálat! A drága cété, emer, ami az adófizetők pénzébe kerül. Gyalog menni: tudatos károkozás!

3.

Letettem a páratlan rendszámú autót – és beültem a nejem páros rendszámújába. Holnap helycserés támadás.

Csak fújna már az a rohadt szél!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.