Csúful elbukott az országos blokád

Az útdíj eltörlése, a magánnyugdíjpénztárak háromezer milliárdnyi államosított vagyonával való elszámolás, illetve 1990-ig visszamenőleg a közvagyont érintő valamennyi szerződés és számla nyilvánosságra hozatala érdekében március 1-jétől meghirdetett országos blokád teljes kudarcba fulladt. Budapesten hétfőn a BAH-csomóponton, illetve az Astoriánál sikerült az útlezárással nagyjából fél órás fennakadást okozni, de a Nyugati téren és a Keleti pályaudvarnál még ez sem jött össze.

Az akciót meghirdető Büki Zoltán kérdésünkre elmondta, amit lehetett, kihoztak a dologból. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a rendőrség, majd a bíróság a demonstrációra vonatkozó valamennyi bejelentésüket elutasította. Így nem volt törvényes lehetőségük arra, hogy a blokádot az eredeti elképzeléseiknek megfelelően valósítsák meg. Ezért csak hétfő reggel hívott fel néhány aktivistát, hogy legalább pár helyen tartsanak figyelmeztetésnek szánt megmozdulást.

A hatóságoknak azonban sikerült ezt is részben meghiúsítaniuk – mondta Büki. Szerinte az M3-as autópálya bevezető szakaszán érkezőket a rendőrök megállították és igazoltatták, így ők nem tudtak időben megérkezni a tervezett helyszínre. Állítja, hogy ugyanez történt a Keleti pályaudvarnál is, ahol a parkolóból nem engedték kihajtani azokat, akik a Baross téri felüljárót zárták volna le.

Büki mindazonáltal nem adja fel. A blokád betiltásáról szóló döntések miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, mert álláspontja, hogy ma Magyarországon nem lehet szabadon gyakorolni a gyülekezési jogot. Amíg ott nem születik meg a reményei szerint soron kívüli verdikt, az akciót felfüggeszti. Hangsúlyozza azonban, hogy a közeljövőben valamilyen aktuális eseményre reagálva az országban bárhol és bármikor készek az utak lezárására.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.