Autonómok: béremelést a közalkalmazottaknak is

Döbbenetes, hogy állami alkalmazottak tízezrei dolgoznak a minimálbér alatti alapbéren, az Autonómok ezért a közalkalmazotti bértábla rendezését is alapvető tárgyalási pontnak tartja a 2014. évre vonatkozóan.

Országos bérmegállapodást, a közalkalmazottak bérének rendezését, a minimálbérnek a létminimumhoz való igazítását, a kiskeresetűek nettó bérére vonatkozó kisebb adókulcs bevezetését - vagy az alkalmazotti kedvezmény visszavezetését - szorgalmazza az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ).

A konföderáció döbbenetesnek tartja, hogy az állami alkalmazottak tízezrei dolgoznak a minimálbér alatti alapbéren napi nyolc órában. Az ASZSZ ezért a közalkalmazotti bértábla rendezését is alapvető tárgyalási pontnak tartja a 2014. évre vonatkozóan. A minimálbér kérdése mellett a tárgyalások során nemcsak erre, hanem országos bérajánlásra kell törekedni - hangsúlyozza ki Székely Tamás, az ASZSZ elnöke.

Az autonóm szakszervezetek abban érdekeltek, hogy a minimálbér nettó értéke elérje a létminimumot, amely saját szakértői számításaik szerint már 2011-ben is 97 ezer 340 forint volt - hívja fel a figyelmet az elnök.

A gazdasági társaságok versenyképességének megtartását figyelembe véve, a konföderáció fontosnak tartja azt is, hogy a kiskeresetűek nettó bérére kisebb adókulcs vonatkozzon. A szakszervezet emellett az alkalmazotti kedvezmény újbóli bevezetését is elképzelhetőnek tartja.

Az elnök felhívja a figyelmet arra is - már nem először -, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta nincs érdemi párbeszéd a szociális partnerek között, s ez a bértárgyalások során jelentősen megnehezíti az ágazatok és a munkahelyi szervezetek megállapodásait.

Ennek ellenére az ASZSZ tagszervezetei idén az átlagosnál eredményesebbek voltak: ahol volt esély az érdemi párbeszédre, ott 3 és 5,5 százalék közötti béremelést hajtottak végre. Ez jelenősen meghaladja más konföderációk átlagát.

Az ASZSZ egyébként egyetért a napokban megjelent szakszervezeti béremelési igényekkel, tehát a legkisebb munkabér és a bérminimum hat százalékkal, valamint a keresetek 4,5 százalékkal való emelésével, ami azt jelenti, hogy a minimálbér ennek megfelelően a jelenlegi 98 ezer forintról 104 ezer, a bérminimum pedig 114 ezer forintról 121 ezer forintra nőne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.