Ausztriában is botrány az Új Színház ügye

Nyílt levélben fordult az európai intézményekhez és az osztrák európai parlamenti képviselőkhöz az Új Színház új vezetőinek kinevezése elleni tiltakozásként egy osztrák újságírónő másokkal közösen.

A kezdeményező, Susanne Scholl szerdán arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy az internetes petíciót aznapig mintegy ezren támogatták. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében elhatárolódott a petíció szóhasználatától.

Az október 17-i keltezésű nyílt levél "szörnyű és riasztó jelnek" nevezte Dörner György és Csurka István kinevezését a budapesti Új Színház élére. A kezdeményezők úgy látják, a Fidesz választási győzelme óta Magyarország "feltartóztathatatlanul a fasizmus irányába halad, és az EU nem tesz semmit".

Eddigi igazgatója tizenhárom éven át kiválóan vezette az intézményt - írják többek között a levélben. Dörner György pályázatáról úgy vélekednek, azt "olyan mértékben befolyásolta a nemzetiszocialista ideológia, hogy az embernek az az érzése, mintha az 1930-as évekből való dokumentumot tartana a kezében".

A kezdeményező, Susanne Scholl José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács vezetőjét arra szólította fel, hogy határozottan emeljék fel szavukat "az emberek megvetése és gyűlölet jellemezte, a kisebbségekre nézve fenyegetést jelentő politikai fejlemények" ellen.

Az osztrák európai parlamenti képviselők közül az osztrák Zöldek részéről Ulrike Lunacek közölte, hogy osztja Scholl és kolléganői aggodalmait.

Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében viszont elhatárolódott a petíció szóhasználatától - írta az osztrák hírügynökség. "Nagyon óvatosan bánnék a fasizmus kifejezéssel" - írta Karas. Az Orbán-kormány demokratikus választásokon szerzett kétharmados többséget, "amit itt nem kellene vádként felhozni". Ettől függetlenül az EU egyetlen országban sem néz félre - tette hozzá a képviselő az APA szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.