Audi kontra Zsák Ferenc per a bíróságon

A meghiúsult vekerdi használt akkumulátorfeldolgozó üzem, a Teva-gyár és a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) több tagjának meghallgatásával folytatódott a győri Audi által feljelentett Zsák Ferenc TTT-elnök pere szerdán Debrecenben.

Mint ismert, a Zsák által vezetett debreceni zöldek természetvédelmi okokra hivatkozva megtámadták 2011-ben az Audi környezethasználati engedélyét egy új gyár építésére vonatkozóan, ám a vád szerint Zsák egy 200 millió forintos támogatás fejében hajlandó volt visszavonni a fellebbezését. Az Audi színleg elfogadta az ajánlatot, de a megbeszélésről hangfelvételt készített, majd feljelentést tett.

A szerdai tárgyaláson a bíróság legfontosabb kérdése az volt: ha igaz Zsák Ferenc állítása, miszerint őt csak a természetvédelem érdekli, akkor miért vonta vissza a fellebbezését az Audi-ügyben? Zsák a válaszában megismételte: azért, mert nem volt jogi képviselője, és személyes támadások is érték. A bíróság azért feszegette tovább ezt a kérdést, mert Zsák a napokban Brüsszelben járt, s elmondta, tovább folytatja harcát a természetvédelem érdekében. A bíró azt kérdezte Zsáktól: az Audi ellen miért hagyta abba a harcot Magyarországon, ha most Brüsszelben újra kezdi? Zsák azt felelte: szeretné, ha érvényesülnének az európai zöld előírások.

Elhangzott az a kérdés is: a 200 milliós támogatási szerződés mekkora szerepet játszott a fellebbezés visszavonásában? Ebben a kérdésben a bíróság tisztázni próbálta a TTT korábbi tevékenységét is, ezért szerdán kihallgatták azt a cégvezetőt, aki 2005-ben akkumulátorfeldolgozót szeretett volna Vekerden létesíteni egy Natura ­2000-es területen a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP). Kiderült: Zsák eleinte ellenezte a beruházást, pár hónappal később azonban már – mint a cégvezető közölte – „százszázalékosan támogatta a tervet, sőt tanulmányt írt a cég számára”. A bíróságon elhangzott: a TTT a cégtől összesen kétmillió forintot kapott. Vekerdi pálfordulását Zsák azzal magyarázta: meggyőzte a korszerű technológia.

Kihallgatták a Teva PR-vezetőjét, akitől a bíróság azt kérdezte: nem találta-e furcsának, hogy pár éve Nagy Tamás TTT-alelnök úgy kért támogatást a gyártól, hogy egyúttal közölte: fotói vannak róla, hogy a Teva területéről szakszerűtlenül engedik a szenny­vizet a természetbe. A PR-vezető azt mondta: nem tapasztalt zsarolási szándékot, a TTT-t pedig profi természetvédő csapatként ismerte meg.

Zsák Ferenc a mai tárgyaláson
Zsák Ferenc a mai tárgyaláson.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.