Audi kontra Zsák Ferenc: miből fedezték a működést?

Folytatódott a vesztegetéssel vádolt debreceni természetvédő pere a törvényszéken. Az Audi által följelentett Zsák Ferenc több társa azt mondta: becsületes embernek ismerték meg a férfit, aki nem saját zsebre dolgozott. A bíróságon elhangzott: egyes célzott támogatásokat működésre költöttek.

A Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) több tagjának, a volt gazdasági ügyintézőnek és az Audi-megállapodás tervezetét megvizsgáló ügyvéd meghallgatásával folytatódott a győri Audi által feljelentett Zsák Ferenc TTT-elnök pere csütörtökön Debrecenben.

Mint beszámoltunk róla: a Zsák által vezetett debreceni zöldek természetvédelmi okokra hivatkozva megtámadták 2011-ben az Audi környezethasználati engedélyét egy új gyár építésére vonatkozóan, ám a vád szerint Zsák egy 200 millió forintos támogatás fejében hajlandó volt visszavonni a fellebbezését. Az Audi színleg elfogadta az ajánlatot, de a megbeszélésről hangfelvételt készített, majd feljelentést tett.

A TTT volt gazdasági ügyintézője a mai kihallgatásán azt mondta: Zsák Ferenc becsületes környzetevédő, aki nem azért vett részt ügyfélként különböző ügyekben, hogy abból anyagi haszna legyen, hanem azért, mert megszállottan küzd a természet védelméért. Úgy fogalmazott. Zsák Ferenc az Audival nem azért tárgyalt, mert pénzt akart kicsikarni a cégtől, hanem azért, mert a helyiek hívták segítségül a TTT-t, mint "az ország legbátrabb zöld szervezetét".

A tanú ellentmondásba keveredett azzal kapcsolatban, hogy a TTT mire fordította azt a pénzt, amelyet páldául a debreceni TEVA-gyártól kapott egy nagyerdei program lebonyolítására. Szerinte a TEVA-támogatás egy részét a TTT működési költségekre, így bérleti díjra, telefonra és utazásra költötte. A bíróság rákérdezett arra, hogy biztos-e ebben, ugyanis a TEVA-gyár támogatása címzett forrás volt, azaz működésre nem lehetett volna költeni belőle. A tanú erre azt mondta, hogy szerinte a pénz egy része működésre ment el, de hozzátette: már régen nem vesz részt a TTT munkájában, s részletesebb információkkal akkor sem rendelkezett, amikor a TTT-nek dolgozott, mert ő - mint mondta - csak névleg volt gazdasági ügyintéző. Közölte: az ügyeket javarészt Zsák Ferenc és több társa vitte, ő bizonyos dolgokról csak utólag értesült.

A tanú elmondta azt is: Zsák Ferenc nem a saját zsebére dolgozott, fizetést nem vett föl a TTT-től. Bírói kérdésre azt válaszolta: a TTT elnöke sokáig egy örökség kamataiból élt, később pedig ritka ásványok értékesítéséből tartotta fönn magát.

A bíróság Zsák Ferencnél rákérdezett arra, hogy miből fedezték a működési költségeket, mire a vádlott azt felelte: voltak támogatóik, de előfordult, hogy a Nemzeti Civil Alaptól (NCA) kaptak pénzt működésre, amit a TTT akkori társelnöke, Nagy Tamás intézett el, ő ugyanis - mondta Zsák Ferenc - tagja volt az NCA-kuratóriumnak.

A bíróság csütörtökön meghallgatta azt a sajtóládi biológust is, aki három alkalommal ment el Zsák Ferenc társaságában az Audi-beruházás kapcsán Győrbe, az építkezés tervezett helyszínére. A férfi azt mondta: Zsák Ferenc tisztességes környezetvédő, s a vele töltött munka során meggyőződött róla, hogy a munkája nem az anyagiakról, hanem a természetvédelemről szól.

A biológus megerősítette a nyomozati szakban tett vallomását, miszerint az Audival való tárgyalások során arról volt szó, hogyha a TTT-nek sikerül megállapodnia az autógyártó vállalattal, akkor a szervezet visszavonja a beruházással kapcsolatos keresetét, de ez csak törvényes keretek között történhet meg, tehát "le kell papírozni". A bíróság azon kérdésére, hogy mit jelent a törvényes keretek között történő lepapírozás, a tanú azt válaszolta: azt jelenti, hogy törvénytelen dolgokat nem lehet csinálni, csak olyanokat, amikből nem lesz probléma. Megerősítette azt is: tudomása szerint a kereset visszavonása feltétele volt a megállapodásnak.

A bíróság meghallgatta azt az ügyvédet, akit Zsák Ferenc és Nagy Tamás kért föl arra, hogy szakmailag véleményezze az Audival kötendő megállapodás tervezetét. A jogász közölte: Zsákot lelkiismeretes természetvédőként ismerte meg, a neki eljuttatott megállapodás-tervezetben pedig nem látott semmi kivetnivalót. Úgy tekintett az okiratra, mint egy minden tekintetetben tiszta, sima polgárjogi megállapodásra.

A tárgyalás április 10-én az Audi egyes dolgozóinak meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.