Átrendeződnek a szakszervezeti szövetségek?

Pénteken három szakszervezeti konföderáció dönt az egyesülésről, de két másik is bejelentette: szorosabb szövetségre lép.

Három szakszervezeti konföderáció az egyesülését deklaráló kongresszust tart pénteken, két másik, a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) pár napja pedig bejelentette: mostantól szorosan együttműködnek – adta hírül a Dolgozóklapja.hu internetes hírportál.

A tudósítás szerint együttműködési megállapodást írt alá a Munkástanácsok és az ÉSZT. Az egyezség célja a két konföderáció erejének egyesítése az átformálódó érdekegyeztetési rendszerben. A stratégiai megállapodást Palkovics Imre, a MOSZ és Kuti László, az ÉSZT elnöke látta el kézjegyével.

A portál Palkovics Imrétől megtudta, hogy a Munkástanácsok az együttműködés keretében vállalja az ÉSZT versenyszférához kötődő szakszervezeteinek képviseletét a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ezen túlmenően a két szervezet az erőteljesebb érdekérvényesítésért álláspontjaikat összehangolva képviseli az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetési Tanácsban. Az egyezség értelmében a közös szakmai javaslatok, programok kidolgozása mellett a nyomásgyakorlás eszközeit is egyeztetik, amelynek eredményeként a jövőben közös akciókra, demonstrációkra is sor kerülhet.

A lépés nem volt váratlan, hiszen tavasszal a hat országos konföderáció közül négyen – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az ÉSZT, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – egyesülési tárgyalásokat kezdtek, azonban rövid idő alatt kiderült, hogy az ÉSZT azzal az indokkal visszalép, hogy amíg nem tudják pontosan, hogyan megy végbe a fúzió, nem vesznek részt a tárgyalásokon.

Nem sokkal ezután kiderült, hogy az ÉSZT meghatározó tagszervezetei – például a mérnököket és a felsőoktatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek – nem a „hármakkal”, hanem a Munkástanácsokkal tervezi az együttműködést. Most ez a szándék vezetett – immár konföderációs szinten – a megállapodás aláírásáig.

 Ismeretes, hogy a Liga Szakszervezetek a kezdetektől elhatárolódott a fúziós törekvésektől – jelzi a független hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.