Atomot kapott a Clark Ádám tér

Hatalmas atomjellé változtatták ma reggel a Clark Ádám téri körforgalom közepén található virágágyást a Greenpeace-aktivisták: ezzel tiltakoznak a paksi bővítés ellen. Szombatra demonstrációt is szerveznek.

A fővárosi Clark Ádám téri körforgalomba óriási atomjel és Stop Paks 2 felirat került a Greenpeace-aktivisták jóvoltából. Tiltakozásuk indoka az, hogy az országgyűlési képviselők akár már a jövő héten dönthetnek az atomerőmű bővítéséről, noha a beruházás szerintük környezetvédelmi és gazdasági szempontból is elfogadhatatlan.

A környezetvédők szombatra demonstrációt is szerveznek az orosz paktum elleni tiltakozásul a József nádor térre "Ne PAKSolják el a jövőnket" címmel. A tüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a parlamenti képviselők ne fogadják el a Paksi Paktumot. Az esemény Facebook-oldalán a szervezők – Energiaklub, Védegylet, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport – azt írták: nemet mondunk a Paksi Paktumra, mert Magyarországnak most biztosan nincs szüksége új atomerőműre, ráadásul a felelőtlenül megkötött paktum „devizahitelessé” teszi a magyar népet.

A környezetvédők szerint a két új reaktor tovább növeli Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét, a moszkvai megállapodás pedig nem a magyarok, pusztán egy szűk csoport hatalmi érdekeit szolgálja, ráadásul a döntésből a nyilvánosságot teljesen kizárták. Úgy vélik: az új atomerőműnek nemcsak mi fizetjük meg az árát, hanem gyermekeink és unokáink is, méghozzá kamatostul. Rámutattak: a döntésnek szakmai alapja nincs, az alternatívákat meg sem vizsgálták.

Paks2 miatt nem lesz kisebb a rezsi, nem növekszik hazánk versenyképessége – mutattak rá, hozzátéve: a járulékos beruházások, mint például a villamosenergia-hálózat bővítése, további több ezermilliárd forintba fognak kerülni. A környezetvédők szerint Paks2-nek csak alternatívája van. Ez a beruházás viszont elveszi a forrásokat a megújuló energiaforrások és az energiahatékonysági beruházások elől, a döntés pedig megszegi az európai normákat, kiárusítja az országot, feléli a jövőt.


Greenpeace tiltakozó akció a paksi bővítés kapcsán a Clark Ádám téren
Greenpeace tiltakozó akció a paksi bővítés kapcsán a Clark Ádám téren. 2014.01.30. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.