Atom helyett fáklyák

A fáklyák sem küzdötték le a fagyot – nagyjából százötvenen vettek részt az LMP atomellenes tüntetésén.

Orbán Viktor ezt nem teheti; nem űzhet csúfot az országból – erről Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke beszélt a "sunyiban megkötött orosz-magyar "mutyiszerződés" ellen tartott tüntetésen.

A budapesti József Nádor téren szombat este nagyjából százötvenen gyűltek össze, fáklyákkal és transzparensekkel tiltakoztak az atompaktum ellen (Atomstop; Nem leszünk atomgyarmat!; A birodalom visszavár, de kösz, nem!; Unokáink is fizetni fogják! feliratokkal).

Szél Bernadett szerint a XXI. század részben az energiához való hozzáférésről fog szólni, és az LMP szerint nem lehet két úton egyszerre járni: vagy atom, vagy zöld energia. A kettő egymás mellett nem tud békében fejlődni. Kifogásolta, hogy a Putyin–Orbán-megállapodást nem előzte meg semmiféle társadalmi vita, de még utána sem tudnak a témáról a parlamentben vitázni, hasonlóan ahhoz, ahogy a NAV-vizsgálóbizottságot is elszabotálták. "Semmit rólunk nélkülünk" – zárta a diáktüntetések szlogenjét átvéve az LMP vezetője.

A tüntetésen felszólalt Matthias Köhl orsztrák zöldpárti képviselő, aki a választás szabadságáról, az atomerőművek veszélyeiről beszélt, illetve arról, hogyan tudták Ausztriában megakadályozni egy atomerőmű üzembe helyezését, hogyan maradhattak a mai napig atommentes ország – Karinthiában például már ötven százalék fölötti a megújuló energiaforrások aránya. Tiszta, biztonságos energiaforrások mellett érvelt ő is, szemben a nukleáris energia használatával, ami nemhogy tragédiát okozhat, de örökre megváltoztathatja Magyarország, de Ausztria történelmét is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Az LMP atomellenes tüntetésén.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.