Átnevezik a Frankel Leó és a Károlyi Mihály utcákat Pécsen

Megváltoztatta a kommunista diktatúrához és a Tanácsköztársasághoz köthető utcaneveket csütörtöki ülésén a pécsi közgyűlés; a módosítások október elsején lépnek hatályba.

A Nagy Csaba fideszes alpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint Pécsen még hét közterület elnevezése utal XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekre, vagy őrzi bennük szerepet játszó személyek nevét, így azok átkeresztelése indokolt.     

A közgyűlés döntése értelmében a Frankel Leó utca Pákolitz István költő, a Károlyi Mihály utca Málics Ottó 1956-os forradalmár, a Marx út Wass Albert író, a Népfront utca Ember Kálmán bányamérnök nevét viseli októbertől. A Ságvári Endre utca a hét vezér egyikének, a Töhötömnek a mai helynévalakját, a Tétényt kapja, a Kalapács utcát pedig Bazsarózsa utcának hívják majd.     

A Sarló utcát is átnevezték volna, ez Eck Imre, a Pécsi Balett alapítójának nevét viselte volna az eredeti elképzelés szerint. Egy módosító javaslatot elfogadva azonban erről a közterületről később dönt az önkormányzat. Az előterjesztés értelmében a polgármesteri hivatal térítésmentesen gondoskodik a közterületek nevének változásából eredő okmánycserékről. Az említett utcák átnevezése mellett a közgyűlés tizenhárom, eddig névtelen utcának is nevet adott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.