Átment a fővárosi üvegzseb-csomag

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a városháza üvegzseb-csomagját, Horváth Csaba korábban elhalasztott javaslatát az SZDSZ és az MSZP fogadta el. A Fidesz szerint ez hiteltelen látványpolitizálás, amellyel hülyének nézik a budapestieket.

Hosszas, személyeskedésektől sem mentes vita után elfogadta a fővárosi üvegzseb-csomagot a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők szavazataival. A Fidesz nem vett részt a voksolásban, a javaslatot ugyanis hiteltelennek tartotta. Az elfogadott csomag szerint a fővárosi közműcégeknek az ötmillió forint felett kötött szerződéseiket az interneten kell nyilvánosságra hozniuk, a cégek igazgatóságába csak szakirányú végzettséggel delegálnának tagokat, a felügyelőbizottságokba pedig csak olyanok kerülhetnének, akik szerepelnek az Állami Számvevőszék listáján.

Az MSZP kétségbesetten küzd azért, hogy eljátssza saját ellenzékét - mondta a vitában Tarlós István Fidesz-frakcióvezető. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz többször kezdeményezett már vizsgálatot a fővárosi cégeknél, ezeknek azonban a szocialisták ellenálltak, ezért a mostani javaslatot álságosnak nevezte. Mint mondta, az ellenzék már csak az ügyészségi vizsgálatban bízik. Tarlós szerint a mai szavazások is fényesen bizonyítják, hogy az MSZP nem lépett ki a szabaddemokratákkal kötött koalícióból.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető szerint vannak olyan ügyek, amelyekben az ügyészség nem tud fellépni, csak a tulajdonos önkormányzat. "Ostorhatásnak" nevezte, hogy a közműcégek túl önállóan működhettek, és "olyan rendszerek alakulhattak ki, amelyekre a tulajdonosnak nem volt rálátása". Hangsúlyozta, hogy az MSZP rögtön lépett, ahogy kiderültek ezek az ügyek, "az ellenzék viszont nem a rendcsinálásban, hanem a lejáratásban, a botrányokban és a kampányokban érdekelt".

Bagdy Gábor (KDNP) szerint az elfogadott javaslat nem ad választ a BKV igazi gondjaira, szerinte attól, hogy új emberek ülhetnek a felügyelőbizottságba, még nem oldódik meg az a probléma, hogy a közlekedési vállalat csődközelben van, már novemberben elfogy a pénze.

Bőhm András (SZDSZ) szerint a szocialisták "sorozatosan füllentenek", amikor azt állítják, hogy az üvegzseb-csomag legutóbbi elfogadása a Fidesz és az SZDSZ miatt nem sikerült. Mint emlékeztetett, a közgyűlés október eleji rendkívüli ülésén csak arról döntöttek, hogy Horváth Csaba főpolgármester-helyettes javaslatának megtárgyalását elhalasztják. Úgy fogalmazott, hogy az MSZP képtelenségekkel áll elő (amikor erre hivatkozik ürügyként a koalícióból való kilépésnél), "rossz döntést hoztak, amit rosszul kommunikálnak". Steiner Pál MSZP-frakcióvezető erre reagálva úgy értékelte Bőhm megjegyzéseit, "mintha Madame Pompadour oktatná ki az apácarendet". Bőhm erre azzal vágott vissza: "Palikám, az a zárda, ahol te apáca lehetsz, ott én mindig Madame Pompadour leszek".

Tarlós István szerint a szocialistákkal teljesen felesleges vitába szállni, mert "értékelhetetlen és nevetséges látszatpolitizálást folytatnak". Hozzátette: az MSZP hiteltelen, szánalmas, nevetséges és komolytalan, javaslatukkal pedig a budapestieket nézi hülyének. Németh Szilárd (Fidesz) úgy fogalmazott, a BKV-botrányok a politikusok tudtával zajlottak, annak kivizsgálásához csak a Fidesznek volt bátorsága, amikor az ügyészséghez fordult.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető arról beszélt, hogy az üvegzseb-csomag nem lehet Horváth Csaba egyszemélyes produkciója, ilyen horderejű ügyben ötpárti konszenzusra volna szükség.

Tarlós István háttal az emelvényen ülő összeveszett városvezetéssel
Közgyűlés, Tarlós István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.