Átmeneti kórházbéke

Egyezségre jutottak a kórházfinanszírozásról az egészségügyi kormányzattal a szakmai szervezetek, igaz, azt is hangsúlyozzák, ez csak átmeneti segítség pénzügyi gondjaik orvoslásához. A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Megegyezés született az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai szervezetek között a kórházak finanszírozásáról - jelentette be a szerdai egyeztetés után Székely Tamás egészségügyi miniszter. A megállapodás azon elvek mentén történt, amiben már az elmúlt héten sikerült megegyezni. Ennek lényege, hogy októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat és januárban életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra.

Székely Tamás
Székely Tamás

Ez azt jelenti, hogy a novemberi teljesítményt januárban fizetik ki február helyett és februárban kifizetik a decemberi teljesítmény után járó díjat. Megegyeztek abban is, hogy jövőre mekkora lesz az éves finanszírozott teljesítményvolumen-korlát (tvk) összege és abban is, hogy 146 ezer forint lesz az alapdíj, de pontos összeget még nem lehet mondani, mert az elvégzett teljesítményt fizetik ki. A kórházak így októberben 4.5 milliárdot, decemberben hatmilliárdot, januárban pedig a teljesítménynek megfelelő plusz egyhavi juttatást kapnak.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azok a zavarok, amelyek a kórházaknál a finanszírozásban jelentkeztek, átmenetileg megoldódtak, ezzel elérték a céljukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a megállapodást a jövőben nem kell felülvizsgálni, de az a kórházak többségének megfelel.

A súlyponti kórházakra nagyobb teher hárul, mint a többire, viszont ez utóbbiakat sem szabad elhanyagolni. A többi kórház számára is elfogadható az egyezmény, mert preferálja a súlyponti kórházakat, figyelemmel van a sürgősségi ellátásra és azokra a feladatokra, amelyek több forrást igényelnek.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért elnöke közölte: az öröm nem maradéktalan, mert tűzoltásról van szó és legalább még egyhavi finanszírozás hiányzik. Az, amiről most megállapodtak, többletként jelenik meg a jövő évi költségvetésben, tehát nem a jövő évi "szűkös" keretet osztják tizenhárom felé. Úgy érzik, hogy ez csak három-négy hónapra megoldás.

A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Székely Tamás szerdán az Országgyűlés szakbizottságában azt mondta: a kórházak idén 10.5 milliárd forintot kapnak a járó-, és fekvőbetegek egészségügyi szolgáltatásainak biztosítására. Oszkó Péter ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési források szinte teljes egészében le vannak kötve és már "gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.