Atkári: a BKV 20 milliárdja csődbe viheti Budapestet

Ha Budapest megpróbálja előteremteni a BKV megmentéséhez a 20 milliárd forintot, belebukik – véli a főpolgármester volt főtanácsadója.

A főváros saját hatáskörben tehetetlen a BKV megmentését illetően – jelentette ki Atkári János, a főpolgármester volt főtanácsadója az m1 Ma reggel című műsorában.

Azon nyilatkozatokra, miszerint Budapestnek mint a leggazdagabb régiónak muszáj megoldania a BKV problémáját, és nem várhatja azt, hogy mindig az állam nyúljon a zsebébe, Atkári úgy reagált: rendkívül szomorúnak tartja, hogy 22 év után ilyen fokú tájékozatlanságról tanúskodó nyilatkozat bárkinek a szájából is elhangozhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a személyijövedelemadó-bevétel 36 százaléka itt termelődik meg, de mindössze 1 százalék marad a fővárosi önkormányzatnál. Utóbbit egyébként egyetlen helyi adó illeti meg, az iparűzési adó, az összes többi a kerületekhez folyik be. Budapest viszonylagos gazdagságát nem tudja megcsapolni a fővárosi önkormányzat jogi lehetőségek híján – szögezte le a volt főtanácsadó.

Atkári János úgy vélte, Budapest nem tud összekaparni a BKV megmentéséhez 20 milliárd forintot, ha megpróbálja, akkor belebukik, és még idén csődbe megy. Aki ezt nem látja, sajnálatos módon nem tesz eleget vezetői felelősségének – tette hozzá.

Olyan helyzet alakult ki a városi tömegközlekedés finanszírozásában, hogy érdemleges fővárosi tényező – bármilyen fájdalmas is, de – nem tiltakozna az ellen, hogy vegye át ezt a feladatot a magyar állam. Ez azonban egy akkora teher, hogy – ismerve a központi költségvetés nehézségeit – ilyen jelenleg kormányzati tényezők fejében sem fordul meg komolyan – érvelt Atkári, aki szerint nem biztos, hogy a hatékonyságot illetően egy ilyen átvétel pozitív hozadékkal járna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.