Átírják az államfő által kifogásolt törvényeket

Megszokott gyakorlatától eltérve, a hét második napján is zárószavazásokat tart az Országgyűlés. A képviselők ma egyebek mellett átírhatják az államfő által kifogásolt, korábban már elfogadott két törvényjavaslatot, de dönthetnek a családi napközik fenntartásáról, a közösségi kerékpáros rendszerek személyszállítási közszolgáltatássá minősítéséről, valamint a diktatúrákkal szembeni határozatokat is elfogadhatnak.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően kezdődhetnek a szavazások. A parlament az államfő kifogásait figyelembe véve módosíthatja az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, valamint az agrárkamarát érintő törvényeket. Az Áder János köztársasági elnök által kifogásolt előterjesztések az előző két ülés napirendi javaslatában is szerepeltek, ám a Ház eddig azokat mégsem vette végleges napirendjére.

Az államfő kifogásai alapján az úgynevezett infotörvény módosításából kikerül, hogy a közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést.

Helyette az szerepel, hogy a közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére irányuló adatmegismerésekre külön törvények rendelkezései az irányadók. Ha elutasítják az adatigénylést, akkor az adatigénylő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) bejelentéssel vizsgálatot kezdeményezhet.

A fentieken túl szavazás várható még a családi napközik fenntartásáról, a közösségi kerékpárkölcsönző-hálózat személyszállítási közszolgáltatássá minősítéséről, valamint a diktatúrákkal szembeni határozatokat is elfogadhatnak.
Az Országgyűlésnek emellett mentelmi ügyekben is dönteni kell az időközben megszűnt LMP-frakció, jelenleg független nyolc képviselőjével szemben, akik a vádirat szerint 2012. július 11-én jogszerűtlen demonstrációt tartottak a Közgép Zrt. XXIII. kerületi telephelyén, ahol a közlekedési útvonalat akadályozva, magukat egymáshoz láncolva és transzparensekkel riadalmat és üzemzavart okoztak.

A határozathozatalokat követően a szociális temetés intézményének bevezetéséről, valamint korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáival folytatódik a Ház ülése, így egyebek mellett ismét szóba kerülhet a PSZÁF jegybankba olvasztása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.