Átépítené a Lánchidat a BKK

Hiába tiltakozik a műemléki tervtanács, a BKK komolyan foglalkozik a Lánchíd kiszélesítésének ötletével. Döntés nem született még - írja a Heti Válasz.
A lap szerint a híd küszöbön álló nagyfelújítása kapcsán a Budapesti Közlekedési Központ megbízása nyomán a járdák kiszélesítésének lehetőségét is vizsgálja a Főmtertv Zrt. A jelenlegi, 2,2 méteres járdaszélességet 3-4 méteresre is megnövelnék. A Budapest egyik jelképeként is ismert Lánchíd arányainak megváltoztatása a hatással lenne a látványra is, ráadásul egyedül a fotózkodó turisták élveznék előnyét, hiszen a kerékpárforgalmat az úttesten vezetnék át - sorol ellenérveket a Heti Válasz.

A felújítás nem csak a hidat érintené. A budai hídfőben található, jelenleg nem használt helyiségekben illemhelyet, kávézót, ajándékboltot alakítanának ki, ahonnan egy föld alatti lépcsőn ki lehetne jutni a Clark Ádám téri körforgalom közepén kialakítandó pódiumra.

A műemlékvédelmi tervtanács üdvözölte a felújítás tervét, de a többi ötletet kimondottan ellenzik. Ahogyan aggodalommal szemlélték az a másik javaslatot, amely szerint a híd alatti villamosalagutakat kiszélesítenék az új CAF-villamosszerelvények méreteihez igazodva. A pálya átépítése már eldöntött szándéka a BKK-nak - írja a Heti Válasz.

A BKK csütörtök délután közleményben reagált a Heti Válasz cikkére. Eszerint folyamatban van a Lánchíd és a Várhegy-alagút műszakilag igen szükségessé vált felújításának megtervezése. A műemlékvédelmi, forgalomtechnikai és forgalombiztonsági szempontokat is figyelembe vesznek a tervek elkészítésekor.

E szempontok közé tartozik a Lánchíd kényelmes és biztonságos megközelítése, illetve a hídon áthaladó gyalogosforgalom biztosítása is, de a Lánchíd járdáinak kismértékű kiszélesítéséről eddig semmilyen döntés nem született, pusztán vizsgálatok zajlanak. A felújítás műszaki tartalmáról a Fővárosi Közgyűlés 2015-ben dönthet - írták. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.