Csökkennek a közlekedési díjkedvezmények

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési államtitkára ma megerősítette: a tárca dolgozik a közlekedési kedvezményrendszer átalakításán. Az évi százmilliárdos költségvetési tétel újragondolása nem halogatható tovább.

A jelenlegi kedvezményrendszer túlságosan széles körű, nagyon nagy költségvetési forrást köt le, éppen ezért fenntarthatatlan – jelentette ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési államtitkára a mai Magyar Vasút 2012 Konferencián. Mint az államtitkár felhívta rá a figyelmet: a kedvezményezettek összlétszáma eléri a hétmilliót. Ők 43 jogcím alapján 50 százalékostól a teljes díjmentességig terjedő mértékű kedvezményt kapnak. Ez évente százmilliárdos lyukat üt a központi költségvetésen, miközben további 50 milliárdos hiány keletkezik emiatt a közlekedési cégeknél.

A kedvezményrendszer átalakításának részleteire nem tért ki Fónagy János, így nem tudni, kitől is venné el a tárca a támogatást. Az államtitkár korábban azt mondta: a 65 év felettiek és a hat éven aluliak, a nagycsaládosok, a diákok és a fogyatékkal élők utazási kedvezményei megmaradnak, de elképzelhető, hogy a kedvezményeket csúcsidőben – reggel 7 és 9 óra, délután 14 és 17 óra között – nem lehetne igénybe venni. Az állam 20-25 milliárd forintot spórolhatna ezzel. 

Az államtitkár a konferencián arra is kitért, hogy már elkezdték a személyszállítási törvényben előírt közszolgáltatási szerződések aláírását a közlekedési cégekkel. Ezek képezik a díjszabások alapját, mivel a hatósági árat a személyszállítási törvény elfogadásával tavasszal eltörölték. A legfontosabb feladatnak azonban a nemzeti közlekedési stratégia kidolgozását tartotta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.