Fejcserék a Duna TV-nél

Négy év után lecserélte a Duna TV alelnökeit Cselényi László elnök. A két eddigi helyébe lépő egy új alelnök, Ablonczyné Szabó Magda a kulturális terület főnöke is lesz. Cselényi László fontosnak látta leszögezni, hogy döntését nem motiválta politikai nyomás.

Tegnap óta új vezetői vannak a kisebbik közszolgálati televíziónak. Cselényi László május 5-i hatállyal megszüntette az innovációs alelnökség nevű szervezeti egységet, és ezzel befejeződött Pomenzanski György alelnöki működése (több mint négy év után elhagyja a Duna TV-t). Az elnök a másik alelnök, Pörös Géza megbízását is visszavonta, ő művészeti igazgatóként tevékenykedik tovább. Az ő főnöke lesz Ablonczyné Szabó Magda, akit Cselényi május 14-től a Duna TV kulturális alelnökévé nevezett ki.

Az új alelnök a francia-magyar kapcsolatok elismert szakértője, szerkesztőként e témában készült nyolc film készítője és a Duna TV tematikus francia napjainak felelős szerkesztője. Tavaly megkapta a televízió Duna-díját. Az elnök igazi helyettesének azonban nem őt, hanem Szekeres László „tulajdonképpen alelnöki hatáskörrel felruházott" gazdasági főigazgatót nevezte ki.

A munkatársait tájékoztató levél végén az elnök fontosnak tartotta kijelenteni: „Jelenleg tehát az elnök után Dr. Szekeres László főigazgató tölti be a legmagasabb rangot, de Ablonczyné Szabó Magda kinevezése után egyetlen alelnöke lesz a Duna Televíziónak, méghozzá a kulturális terület főnöke. Ebből mindenki értheti, hogy döntésem nem politikai jellegű. Mint ahogy eddig sem, most sem cselekedtem valamilyen politikai nyomás hatására. Az üzenet is egyértelmű: egy magát alapvetően kulturálisnak tekintő, a nemzet összekapcsolásában fáradozó televízióban nem a politika az elsőrendű, és legközelebbi munkatársaim megválasztásába sem szólhat bele a politika."

A kinevezéshez csatolt életrajzban az új alelnök férje (Ablonczy László, a Magyar Fórum egykori tudósítója, a Nemzeti Színház volt igazgatója) és gyermekei (köztük a Heti Válasz munkatársa) is szerepelnek. Kérdésünkre Cselényi László azt mondta, nem ez motiválta, egyszerűen „megelőző" mondatnak szánta. - A mai túlpolitizált világban minden intézkedésnek, személyi változásnak politikai színezetet tulajdonítanak - fejtegette. - Négy év után elváltunk egymástól az alelnökökkel, a váltás természetesen jött. Semmiképpen sem szeretném, ha bárki is politikai üzenetet akarna kiolvasni belőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.