Átalakítják a tanárképzést

2013 őszétől felmenő rendszerben szétválasztanák az általános és középiskolai tanárok képzését és nagyobb szerepet kapna a szakmai gyakorlat - írja a Magyar Nemzet.

A lap cikke a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendeletet ismertetve hozzáteszi, hogy visszahoznák az osztatlan képzést is. Az előterjesztést szeptember 12-éig lehet véleményezni. Az általános iskolai tanári szak négyéves lenne egy év gyakorlattal, az itt végzettek pedig csak nyolcadik osztályig taníthatnának, valamint a szakiskolák 9-10. évfolyamán.

A középiskolai tanári szakon diplomázók öt évet töltenének az egyetemen, majd ugyancsak egy év gyakorlattal zárhatnák le tanulmányaikat. A javaslat szerint a nagy közismereti tárgyak tanárait, például a magyar- vagy matematikatanárokat csak osztatlan formában képzik majd.

A cikk idézi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, aki szerint a tanárképzés megújításánál fontos szempont többek között a megfelelés a munkaerő-piaci követelményeknek. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint égető szükség van a pálya vonzóbbá tételére, de jobb lenne, ha a szakmai gyakorlat nem a képzés végén, hanem menet közben kapna helyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.