Átalakíthatják a kormányt?

Navracsics Tibor külügyminiszter, Matolcsy György pedig jegybankelnök lehet - írja az Index hírportál.

Navracsics Tibor nem hagyná ott szívesen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, de Orbán Viktor rendszeresen megkéri, vállalja el a külügyminiszteri posztot. Újra terjed a minisztercseréről szóló belső pletyka. Nincs végleges döntés a jegybankelnökségről, de Matolcsy György állítólag teljes erővel készülődik a munkahelyváltásra - írja az Index.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban terjedő szóbeszéd ellenére az Index minisztériumi forrásai nem tartják valószínűnek a minisztercserét. Egy minisztériumi tisztviselő ezt azzal indokolta, hogy a járási rendszer kiépítése miatt jövőre is szükség lesz Navracsicsra a KIM-ben. Egy másik forrásuk arról beszélt, hogy a közeledő választási kampány miatt indultak be ismét a találgatások, helyezkedések a kormányzaton belül; Navracsics nem tájékoztatta a munkatársait arról, hogy másféle kormányzati pozíciót kapna.

Az Index kormányzati forrásai szerint jövőre a Külügyminisztérium mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) élén is elképzelhető változás: Matolcsy György márciusban Simor Andrást válthatja a jegybank élén. Vezető fideszes politikusok szerint a kormányfő február előtt szinte biztos, hogy nem nevezi meg, hogy kit jelöl a jegybankelnöki posztra. Matolcsy az utóbbi hetekben állítólag már csapatépítésbe kezdett, hogy kedvező döntés esetén a számára megfelelő emberekkel foglalhassa el az MNB irányító posztjait. Kormányzati találgatások szerint Matolcsy távozása esetén elképzelhető, hogy Varga Mihály IMF-ügyi miniszter kerülhet az NGM élére, de vannak, akik szerint Csák János, a MOL elnöke és a Westel egykori elnöke, jelenlegi londoni nagykövet, illetve Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is szóba jöhet, mint lehetséges utód. Hivatalos döntés azonban még nem született az ügyben.

A kormányszóvivői iroda a hírportálnak nem kívánta kommentálni a "légből kapott találgatásokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.