Átadták az idei Nagy Imre érdemrendeket

A köztársasági elnöktõl öten vehettek át Nagy Imre Érdemrendet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója elõtt a Sándor-palotában.


Az államfõ a miniszterelnök elõterjesztésére Nagy Imre érdemrendet adományozott Fazekas Lászlónak, az 56-os Szövetség  országos elnökének, Horn Péter Széchenyi-díjas akadémikusnak, a  Kaposvári Egyetem rektorának, Kopácsi Sándornénak, továbbá László  Imrének, a Budapesti Szent Imre Kórház és Rendelõintézet  fõigazgatójának és Márton László reklámszociológusnak, piackutatónak.

Gyurcsány Ferenc köszöntõjében kiemelte: 1956 eszméje és a  harmadik magyar köztársaság szándékai egybeesnek. A független,  szabad Magyarország vágya kötötte össze 1956 sokszínû szereplõit és  ugyanebben a társadalmi, politikai történelmi vágyban fogant 1989, a  rendszerváltozás is - tette hozzá a kormányfõ.

"Ennek a hagyománynak vannak építõi és vannak rombolói, (...) mi  az építõk szövetségét keressük" - mondta a miniszterelnök.

Az ünnepségen részt vett Szili Katalin házelnök, Gráf József  agrárminiszter, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, és jelen volt Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin.

MDF-megemlékezés a 301-es parcellánál

Az 1956-os forradalom mártírjairól emlékeztek meg néma fõhajtással az MDF vezetõi és frakciójának tagjai szerdán a budapesti Új köztemetõ 301-es parcellájánál. Dávid Ibolya elnök és a párt más vezetõi elhelyezték koszorújukat Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai emlékhelyénél.


Dávid Ibolya az MTI-nek elmondta, hogy azért tartották a párt központi megemlékezését ezen a napon, mivel október 23-án párttársai különbözõ megemlékezéseken vesznek részt. A 301-es parcellánál több százan jelentek meg, elsõsorban fiatalok, ezen a napon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.