Átadták az esztergomi petíciót

Célba ért az esztergomi zarándoklat: a miniszterelnökség egyik munkatársa vette át tőlük az Orbán Viktornak szánt, új választás kiírását kérő petíciót.

Az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet megoldását, képviselőtestülete feloszlatását kéri a város független polgármestere abban a petícióban, amelyet gyalogosan hozott Budapestre mintegy kétszáz helybélivel közösen; a dokumentumot a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át Tétényi Évától a Kossuth téren szombaton. Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere támogatói kíséretében az esztergomi városháza előtti térről péntek kora este indult el a Parlamenthez. A résztvevők, akik „zarándoklat Esztergomért” feliratú zöld láthatósági mellényt viseltek, egész éjjel gyalogoltak, hogy szombat reggelig megtegyék a mintegy 45 kilométeres távot.

Tétényi Éva esztergomi polgármester a petícióval
Tétényi Éva esztergomi polgármester

A menet szombat reggel ért Budapestre a Szent István-bazilikához, innen a városvezető néhány kísérőjével átsétált az Országházhoz, ahol átadta nyílt levelüket.

Ebben a megbékélés és a megújulás jegyében arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, a város díszpolgárát, hogy oszlassa fel az esztergomi képviselő-testületet, mert a helyi Fidesz-frakció a tavalyi októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

A petíció átadása után Tétényi Éva visszatért a Szent István-bazilikához, ahol a zarándoklat résztvevőivel együtt nagyjából 700 ember várta és megköszönte a helybéliek, valamint más civil szervezetek felajánlását. A bazilika lépcsőjén úgy fogalmazott: ez az összefogás legyen példa, hogy a lakosok és a civilek összefogásával bármit el lehet érni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rendezvény zárásaként a Szózat eléneklése előtt mintegy 300 postagalambot reptettek fel, azt jelképezve, hogy a történelmi kisváros problémáját és segélykiáltását vigyék hírül a világba, majd térjenek haza Esztergomba.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.