Átadták a Pulitzer-emlékdíjakat

Rédei Ferenc, a Népszabadság nyugdíjazott fotórovat-vezetője életműdíjat kapott. Az általa válogatott képek alapján készülő Képmentő sorozatunk 107. darabja ma került föl a NOL-ra

Tizenkilencedszer adták át a Pulitzer-emlékdíjakat vasárnap Budapesten. Életművéért Gál Sándor Szlovákiában élő író, költő, újságíró és Rédei Ferenc fotóriporter vehette át az elismerést. Publicisztikai munkásságáért Szilágyi Ákos költőt, esztétát, közírót, televíziós műsorvezetői tevékenységéért Krizsó Szilvia televíziós riportert, szerkesztőt jutalmazták a díjjal.

Gál Sándor a szlovákiai magyar irodalom egyik meghatározó egyénisége. 1971-től a Hét riportere, 1992-től a Keleti Napló főszerkesztője, 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az évben elnyerte a Magyar Köztársasági Elnöki Aranyérmet is. A Tokaji Írótábor Kuratóriumának kezdeteitől tagja, évekig pedig elnöke volt. A díjat öt évtizedes munkásságáért vehette át.

Rédei Ferenc fotóriporter szintén életművéért kapott elismerést. 1968 és 1971 között a Képes Sportnál rendszeresen külsőzött, majd a Népszavához került főállásba. Ott 1975-ben felépítette a fotórovatot és a vezetője lett 1985-ig, amikor elvállalta a Népszabadság fotórovatának vezetését. 2006-os nyugdíjba kerülése óta a fotórovat 1963 és 1990 között készült anyagait archiválja. Ő válogatja a képeket Képmentő című sorozatunkhoz, amelynek 107. darabja ma került föl a NOL-ra.

Szilágyi Ákos több folyóirat - Jelenlét, Medvetánc, Új Hölgyfutár - alapító szerkesztője. 2001 óta a Palládium Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke. Politikai tárgyú tanulmányai folyóiratokban, közéleti írásai az utóbbi tíz évben elsősorban a Népszabadságban és az Élet és Irodalomban jelennek meg.

Krizsó Szilvia 2001 óta dolgozik a Magyar Televíziónál. 2002 novemberétől 2009 márciusáig Az este című napi politikai hírműsort vezette. Jelenleg a Szólás szabadsága című heti politikai hírműsort vezeti. 2007-ben az Év Női Közszereplője Díjat, 2009-ben a Szerkesztőségi Szabad Sajtó Díjat vehette át.

Rédei Ferenc átveszi a Pulitzer emlék díjat
Rédei Ferenc átveszi a Pulitzer emlék díjat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.