Átadták a Margit híd szárnyhídját

Átadták csütörtökön Budapesten a felújított Margit híd szárnyhídját, így mostantól a 26-os buszok a régi útvonalukon közlekedhetnek, és kerékpárral is megközelíthető lett a Margitsziget.

A felújítás során megújult a pályaszerkezet és az acéltartók, valamint új díszek kerültek a szárnyhídra. Vitézy Dávid, a Budapest Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a csütörtöki megnyitón elmondta, hogy a szárnyhíd szerkezetileg a legrosszabb állatban lévő része volt a dunai átkelőnek.

A központ megalakulása után, amikor átvették a projektmenedzselést azt tapasztalták, hogy nem kapta meg a felújítás a kellő figyelmet, hónapok óta megoldatlan problémákat kellett kezelni, nem volt rendszeres munkakapcsolat a lebonyolító mérnök és a kivitelező között, és több műszaki kérdést sem zártak le - ismertette.

Ilyen volt a kerékpáros közlekedés rendezése, ennek nyomán festették fel a kerékpáros piktogramokat és készült el a kerékpáros átkelő a budai hídfőben, a Jászai Mari téren pedig zebrát festenek majd fel, ezzel kiváltva a gyalogos aluljárót.

Kitért arra is, hogy ősszel már átadták a járdákat a gyalogos forgalomnak, a kerékpáros alagutat a budai hídfőnél, de hátra van még a Jászai téri zebrák kialakítása, ezzel 2012-ben végeznek. Vitézy Dávid elmondása szerint csütörtöktől a 26-os busz újra a régi útvonalán közlekedik az Árpád hídig, illetve a felújítás alatt Óbudáról járó busz az átadás után is forgalomban marad, miután az óbudaiak ezt kérték.

A Margit híd felújításához 6 milliárd forint uniós támogatást kapott a főváros, Vitézy Dávid szerint ebből 4 milliárdot már lehívtak. Az átadáson Vitézy Dávid, és Lukovich Tamás, a Pro Régió közreműködő szervezet ügyvezető igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és a hídszerkezet elemeit, kiszélesítették a hidat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly november 15-én adta hozzájárulását a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A műemléki felújítás még zajlik.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén várhatóan döntés születik arról, hogy a híd felújításának végső határidejét 2012. június 15-ére módosítják, mivel több, előre nem látható feladatot is el kell végeztetni az átkelőn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.