ÁSZ: hiányosságok a vizsgált nemzetiségi önkormányzatoknál

A gazdálkodást érintő hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a vizsgált nemzetiségi önkormányzatoknál.

Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke elmondta: a megállapítások között szerepel a költségvetési, zárszámadási határozatok határidőn túli elfogadása, a törvény által előírt elszámolási kötelezettség elmulasztása, a támogatások jogosulatlan vagy nem szabályszerű felhasználása.

Horváth Balázs, az ÁSZ felügyeleti vezetője a sajtótájékoztatón elmondta még, a fenti megállapításokon kívül fény derült a feladatalapú támogatások elszámolásának, felhasználásának hibáira, a törvény által előírt elszámolási kötelezettség elmulasztására, a támogatások jogosulatlan vagy nem szabályszerű felhasználására.

Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta, eddig 68 nemzetiségi önkormányzatot ellenőriztek, ugyanakkor a vizsgálatokat nem lehet reprezentatívnak nevezni, és így a megállapítások sem általánosíthatók, hiszen kockázatelemzés alapján választották ki az érintetteket. Hozzátette: folyamatban 85 ellenőrzés van még.

Mind az alelnök, mind a felügyeleti vezető hangsúlyozta, az ellenőrzések során tett ÁSZ-javaslatokat a vizsgált nemzetiségi önkormányzatok többsége "befogadta", ezzel javítva gazdálkodásukat, pénzügyi elszámolásukat.

Horváth Balázs elmondta, az ÁSZ által javasolt intézkedéseket kötelezettségként várja el a nemzetiségi önkormányzatoktól, és a helyhatóságoknak harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet a számvevőszék felülvizsgál, és csak akkor fogad el, ha alkalmas a hibák kijavítására.

Az ÁSZ folyamatosan hozza nyilvánosságra honlapján az elkészült jelentéseket, pénteken 11 fővárosi és 10 miskolci nemzetiségi önkormányzat ellenőrzéséről szóló jelentést tesznek hozzáférhetővé.

Warvasovszky Tihamér megjegyezte, a Magyarországon működő 2400 nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását az elmúlt huszonhárom évben önállóan senki nem ellenőrizte. A vizsgálatokat az tette indokolttá, hogy az elmúlt három évben jelentősen megváltozott a jogi környezet, és a nemzetiségi önkormányzatok jelentős közpénzzel gazdálkodnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.