ÁSZ: az önkormányzatoknál a legmagasabbak a korrupciós kockázatok

A helyi önkormányzatoknál a legmagasabbak az eredendő - vagyis a jogállásból és a feladatkörökből adódó - korrupciós kockázatok - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei, úgynevezett integritás jelentése, amelyet európai uniós támogatással először készített el a szervezet a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról.

Sántha György, az ÁSZ osztályvezetője, egyben a projekt vezetője az eredményeket ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a visszaérkezett eredmények alapján nullától százig terjedő skálán sorolták be az intézményeket a korrupciós kockázatok szempontjából. Az eredendő kockázatok mellett vizsgálták a korrupciós veszélyeztetettséget növelő tényezőket, valamint a szervezeti kontrollok hiányából származó veszélytényezőket is.

Az eredendő kockázatoknál a helyi önkormányzatok kapták a legmagasabb pontszámot (66 pont), majd a független államhatalmi szervek következnek 45, azután pedig a rend-és honvédelmi, és a területi igazgatási szervek következnek 43-43 ponttal - ismertette a projektvezető.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.