ÁSZ: az önkormányzatok harmadának inog a költségvetése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált önkormányzatok négyötöde nem biztosította költségvetési egyensúlyát 2005 és 2008 között, ám végül csak harmaduk zárta az évet pénzügyi hiánnyal - derül ki a szervezet jelentésének az összegzéséből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Az ÁSZ az elmúlt évben öt megyei, hat megyei jogú városi, hat kerületi, 65 városi önkormányzatnál, valamint két nagyközségi, 25 községi önkormányzatnál folytatott vizsgálatot. A számvevőszék megállapítása szerint a pénzügyi egyensúly  kialakításához a tervezettnél kevesebben és alacsonyabb összegben vettek fel hitelt, azonban lényegesen nőtt a kötvényt kibocsátó települések száma.

Az ellenőrzött megyei, megyei jogú városi, kerületi, és városi önkormányzatok negyede a 2007-2008-ben többségében deviza alapú, változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. Ezzel összefüggésben az ÁSZ arra mutatott rá, hogy a kötvénykibocsátás a visszafizetendő deviza árfolyamváltozása, valamint a változó kamatfeltétel miatt az önkormányzatok számára kockázatot jelent.

Az eladósodás az önkormányzatok pénzügyi helyzetét hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolja - fogalmaz a jelentés összegzője. Az ÁSZ szerint a pénzügyi mutatók együttesen az önkormányzatok fokozódó eladósodására mutatnak rá.

Az államháztartás önkormányzati alrendszerét 2008-ban 3.194 helyi önkormányzat és 173 kistérségi társulás alkotta. Az önkormányzatok 2005-ben 3364 milliárd forintból, három évvel később ennél 21 százalékkal több költségvetési bevételből gazdálkodtak.

A feladatok ellátásában 2008-ban negyvenezer köztisztviselő és 361 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vett részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.