ÁSZ-intő a mentőknek

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék vizsgálata az Országos Mentőszolgálatnál.
Az ellenőrzés a 2008 és 2013 közötti gazdálkodást vizsgálta. A számvevők egyebek mellett hiányolták a belső kontrolling rendszert, több, az ellenőrzéshez szükséges dokumentumot a szervezet nem is tudott a vizsgálóknak bemutatni. Ez utóbbit az intézmény főigazgatója a jelentésre reagáló levelében „irattárazási nehézségekkel” magyarázta, valamint hozzátette: azok a vezetők, akik ismerhették az OMSZ 2013 előtti működését, már nem dolgoznak a szervezetnél.

Az OMSZ pénzügyi gazdálkodása az ellenőrzött időszakban részben volt szabályszerű – tárta fel az ÁSZ. Elemi költségvetése és az előirányzatok megállapítása 2008 és 2011 között nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezáltal a költségvetések megalapozottsága, végrehajthatósága nem volt megállapítható. Az intézmény folyamatos fizetőképessége 2012-2013-ban, az év végére vonatkozó kedvező likviditásmutatók ellenére, nem volt teljes körűen biztosított.

Az ÁSZ egyebek mellett szabálytalanságokat talált a mentőgépkocsialkatrész-vásárlással és -javítással, a mentőgépkocsi-karbantartással, illetve az orvosi ügyeleti ellátással kapcsolatban, valamint feltárta azt is, hogy egészségügyi felszerelést, orvosi eszközöket, távközlési, mosatási és takarítási szolgáltatást közbeszerzés nélkül vásároltak.

Szintén problémásnak ítélték a vizsgálók, hogy megállapodás nélkül olykor magánalapítványoknak adott az OMSZ pénzbeli adományt, például így fizetett ki 2008-ban a Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásért a DOTE Gyermekklinikán Alapítvány részére 2,97 millió forintot, a 2009. évben az Egészséges Újszülöttekért Alapítványnak 2,3 milliót. Egy évvel később pedig a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek 2,9 millió forintot, valamint 2012-ben további 61 milliót. A 2013-as árvíz idején is úgy fizetett ki 484,3 ezer forintot, hogy arról se támogatási szerződés, se elszámolás nincsen.

Kritikával illették a mentőszolgálatot irányító tárcát is, megjegyezték: a vonatkozó alapítói, irányítószervi és ellenőrzési jogosultságokat részben látta el szabályszerűen. Ugyan a minisztérium ellenőrzési jogosultságát szabályszerűen gyakorolta, de nem rögzítette, nem érvényesítette és nem kérte számon a jogszabályokban meghatározott, a közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.