Ásványvíz folyik a tatabányai csapokból

Ásványvizet ihatnak saját otthoni csapjukból a tatabányaiak és a város környékén élők, miután az ÁNTSZ engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát az Észak-dunántúli Vízműnek, amelyik palackozna is a vízből.

Engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát két tatabányai vízakna vízére az ÁNTSZ Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága (OGYFI). A város és térségének lakói így csapból isszák az ásványvizet, literenként 50 fillérért - mondta Zsidek Ferenc, az  Észak-dunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV Zrt.) felügyelő bizottságának önkormányzati tagja.

Az ÉDV Zrt. palackozási célra történő, belső felhasználás miatt kérte a víz vizsgálatát – tájékoztatott az OGYFI vezető főtanácsosa, Debreceni Lázár András. Közölte: nagyon jó minőségű vízről van szó, amely kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, mérsékelt ásványi anyag tartalmú.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy literenként 500 és 1000 milligramm közé esik az ásványi anyag aránya. Magyarországon  ennél magasabb értékek is elő szoktak fordulni.

Az már az ÉDV Zrt. döntésén múlik, hogy a kútból mennyit pumpál a hálózatba, és mennyit akar palackozni. Az OGYFI határozata júliusban válik jogerőssé – mondta a főtanácsos.

Hozzátette: az ásványvíz esetében fontos követelmény, hogy alkalmas legyen a biológiai vízigény kielégítésére, azaz 2 liter elfogyasztása nem okozhat problémát.

Kreitner Krisztina, a vízmű sajtóreferense az MTI kérdésére elmondta: gondolkodnak egy palackozóüzem létesítésén, de még nincsenek konkrétumok. A víznek mindenesetre neve már van: Vértesi ásványvíznek keresztelték el.

Ásványvizet ihatnak saját otthoni csapjukból a tatabányaiak és a város környékén élők
Ásványvizet ihatnak saját otthoni csapjukból a tatabányaiak és a város környékén élők

Az OGYFI honlapja szerint eddig 193 kút vízét minősítették ásványvíznek az országban. Ebből - a legutóbbi, tatabányai minősítésen kívül - öt található Komárom-Esztergom megyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.