Árvíz után gőzerővel folyik a helyreállítás

Jó ütemben folynak a helyreállítási munkálatok az árvíz sújtotta területeken, és már alig néhány közút olyan közút akad, amelyet nem használhatnak az autósok. A vasúti közlekedésben is csak Komárom térségében vannak fennakadások.

Az ártól érintett északi megyékben - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom -, illetve Fejér és Baranya megyében, valamint Budapesten nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főizgatóság (OKF) hétfőn. A hétfő délelőtti összesített jelentése szerint jó ütemben halad a dunai árvíz utáni helyreállítás, a vonatközlekedésben azonban még fennakadások vannak.


Közölték, hogy az állami tulajdonú fővédműveken végzett megerősítések negyven százalékát már visszabontották vasárnap estig, és folyamatos a vízzel elárasztott területek fertőtlenítése. Ez negyvenöt településen megtörtént, és az érintett hatvanegy közintézményből tizenkettőnél szintén végeztek a fertőtlenítéssel. Az árvíz miatt kitelepített 1570 emberből 898-en térhettek vissza otthonukba.


Az OKF tájékoztatása szerint az árvíztől érintett területeken a szolgáltatók folyamatosan vizsgálják a vízminőséget. Komárom-Esztergom megye két településén, Pilismaróton és Dömösön lajtos kocsiból kap vizet a lakosság. A helyi vízmű megkezdte a rendszer tisztítását, hétfőn valószínűleg megindulhat a vízszolgáltatás. Mohácsnál a szennyvíz tisztítatlanul kerül a Dunába, mert az iszap károsította a szennyvíztelep berendezéseit, a magas vízállás miatt pedig egyelőre nem lehet hozzáfogni a javításhoz.

A vasúti közlekedésben még mindig fennakadások vannak, a tájékoztatás szerint június 25-én indulhat meg a vonatforgalom a Budapest-Hegyeshalom vasúti fővonal Komárom és Almásfüzitő között szakaszán, valamint Komárom és Esztergom között. Komárom és Almásfüzitő között előbb a Dunától távolabbi vágányon, negyven kilométeres sebességkorlátozással kezdenek majd járni a vonatok. A másik, Duna felé eső vágányon előreláthatóan két nappal később, június 27-től indul majd a forgalom, húsz kilométeres sebességgel.

Az Almásfüzitő-Dunaalmás szakaszon mintegy negyven méteren mosta el a Duna az ágyazatot a sínek alól. A károk pontos felmérése és a helyreállítás az árvíz visszahúzódása után kezdhető meg. A helyreállítás befejezéséig vonatpótló buszok szállítják az utasokat Komárom és Esztergom között. A vasúttársaság felhívja az utazni szándékozók figyelmét, hogy a fentiekben megadott újraindítási időpontok csak a kedvező időjárási viszonyok esetén tarthatók.

A hétvégén összesen 708 kilométer folyószakaszon volt még árvízvédelmi készültség, rendkívüli védekezést 539 kilométeren - a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon - folytatnak. Tényleges védekezés viszont már csak négy megye tíz településén folyt. Így Baranyában Mohácson, Báron és Dunaszekcsőnél, Bács-Kiskun megyében Bajánál és Kalocsánál, bár Baján már elkezdték kiüríteni a homokzsákokat. Tolna megyében Bátánál védekeznek, míg Pest megyében kisebb védekezési munkálatok Százhalombattánál, Szigetmonostornál, Szigetszentmiklósnál, Tahitótfalunál vannak.

Az OKF tájékoztatása szerint a mezőgazdaságban is okozott károkat az áradás, a vidékfejlesztési tárca felmérése szerint 6932 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradó Duna. Az árvízzel összefüggő egyéb jelenségek miatt - fakadóvíz, talajvíz - 3408 hektár került víz alá. A védekezés során károsodott 370 hektár, és az összes kárt szenvedő mezőgazdasági terület eléri a 10.710 hektárt.


A Szigetközben csaknem 12 ezer hektáron végezték el vasárnapra a szúnyogirtást, ez körülbelül a nyolcada azon területeknek, ahol erre szükség van.

Szerdától részlegesen látogatható lesz a Margitsziget

Valószínűleg szerdán megnyitják a Margitsziget egy részét - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn. A szigeten még folynak a helyreállítási munkálatok, de vélhetően szerdán az ideiglenes védmű utolsó homokzsákjait is elszállítják. A fővárosi katasztrófavédelem ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Margitsziget ezután sem lesz biztonságos, mert a fellazult talaj miatt a fák kidőlhetnek, ezért szerdán is csak részlegesen nyitják meg a szigetet.

Több budapesti helyszínen már befejeződött a fertőtlenítés, de van, ahol még folynak a munkálatok. A III. kerületben a Római-parton hétfő reggelre távolították el a vizet azokról a telkekről és házakból, amelyeket elöntött a Duna. A tájékoztatás szerint fontos a víz eltávolítása, mert a lappangó vizek fertőzésveszélyt jelentenek, és a szúnyogok szaporodása "melegágyának" számítanak.

A Királyok útján is megkezdődött az ideiglenes védmű elbontása. A bontás és a takarítás után ismét használni lehet ezt a közlekedési útvonalat. 
A fővárosi Népszigeten is folyik a helyreállítás, tizenkét helyszínen távolítják el a lappangó vizeket a katasztrófavédelem dolgozói.
 

Budapest területén mintegy másfél millió homokzsákot és 12 ezer köbméter homokot építettek be a védekezés során. Eddig több mint 900 ezer homokzsákot bontottak el - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.


Nincs már lezárt főút Pest megyében

A hétvégi intenzív munkának köszönhetően hétfő reggelig megnyitották a forgalom előtt azokat a Pest megyei főutakat, melyeket néhány napja nagyrészt még víz borított, csupán néhány alsóbbrendű szakaszon folyik még a helyreállítás – tájékoztatta a megyei kormányhivatal és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott közlése szerint minden fontosabb útszakasz járható: átadták a 2-es főút Dunakeszitől Budapestig tartó szakaszát, ismét lehet közlekedni a 11-es főúton Visegrád és Budapest között, illetve a 12-es főút szinte teljes Pest megyei szakaszán.


Megnyitották a 1201-es utat Ipolydamásd és Letkés között, feloldották a korábbi zárást 2-es főúton Sződligetnél, s már Vácon is zavartalan a forgalom - tette hozzá a megyei védelmi bizottság elnöke.


Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője elmondta, hogy a 12-es főút nagymarosi szakaszán még tisztítják, takarítják a burkolatot, de várhatóan délután végeznek a munkával. Addig csak a helyiek hajthatnak be, kerülni Kóspallag - Márianosztra - Zebegény felé lehet. Az 51305-ös úton Szigetújfalunál is tart még a helyreállítás, itt szintén délután várható a teljes zárás feloldása - fűzte hozzá a szóvivő.


A Tahitótfaluból Kisorosziba vezető út egy szakasza még víz alatt áll, noha levonult az ár. A közútkezelő szakemberei az árkok szélesítésével, illetve más módszerekkel próbálják elérni, hogy lefolyjon a víz. egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatják meg a Kisorosziba vezető egyetlen utat - közölte Pécsi Norbert Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.