Árvíz: készültség a Tiszán

A Felső-Tiszán 350 kilométer hosszan árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Szegeden lezárták a rakpartokat.

A Tisza vasárnap hajnalban Tivadarnál tetőzött 504 centiméterrel, a Vásárosnamény és Tokaj közti szakaszon végig árad, itt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - mondta el Bodnár Gáspár, a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője. A Túron a határszelvényben harmadfokú, hazai szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. A Kraszna és a Szamos is árad, utóbbi a teljes magyarországi szakaszon, mindkét folyón elsőfokú készültség van.

Hozzátette: az igazgatóság 350 kilométeres szakaszon tart fenn készültséget és figyelőszolgálatot, a védművek jól bírják a terhelést, árvízi beavatkozásra eddig nem volt szükség.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője arról is szólt: a Beregi, a Felsőszabolcs-alsó és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Összesen hat darab nagyteljesítményű szivattyútelep végzi a belvizek átemelését a folyókba, szombaton 739 ezer köbméter kapacitással - ismertette Bodnár Gáspár.

Az előrejelzések szerint a következő napokban 5-8 milliméter csapadékra lehet számítani, folytatódni fog az árhullám levonulása.

A Tisza az alsó szakaszán is árad: vasárnap este lezárják a rakpartot Szegeden. A folyó várhatóan hétfő hajnalra önti el az utat.

Priváczkyné Hajdú Zsuzsa, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese elmondta, az előrejelzések szerint a folyó Szegednél nem éri el az elsőfokú készültség elrendeléshez szükséges szintet, és 600 centiméter körül tetőzik. A Tisza vízállása a hét közepén Mindszentnél azonban várhatóan meghaladja a 650 centimétert, így ott elsőfokú készültséget kell elrendelni – közölte a szakember.

A Hármas-Körös gyorsan árad, így Szarvasnál vasárnap elrendelték az elsőfokú készültséget, a folyó vízszintje az előrejelzések szerint meghaladja majd a 700 centimétert, így a másodfokú készültség elrendelésére is sor kerül majd – tudatta Priváczkyné Hajdú Zsuzsa.

A Tisza Szegednél mért eddigi legmagasabb vízszintje 1009 centiméter volt 2006. április 21-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.