'Ártanak Magyarországnak a rasszista támadások'

Az MSZP szerint valószínűnek tűnik, hogy szélsőjobboldali politikai indítékok álltak a battonyai és a makói támadások mögött - mondta Nyakó István szóvivő hétfőn az MTI érdeklődésére. A Fideszes Balog Zoltán szerint az ilyen tettek sokat ártanak Magyarországnak.

Az MSZP szóvivője azt mondta, bár azután illik ilyen kérdésekben nyilatkozni, miután az indítékokat feltárták, de úgy tűnik, hogy ezek a kisebbségeket ért támadások szélsőjobboldali politikai indítékok által tápláltak. Nyakó István szerint ebben a kérdésben az illetékes megszólaló Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Navracsis Tibor frakcióvezető, akik úgy döntöttek, hogy frakciójukban és pártjukban nemcsak megengedett, hanem támogatott is a rasszista, antiszemita nácibeszéd.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI kérdésére azt mondta: a vallásos kultúrán ejtett sebet az, aki meggyalázta az egykori makói főrabbi emléktábláját. Hangsúlyozta: az, amit a magyarországi rabbiság tett teológiailag az emberek lelkének ápolásában, az a magyar nemzeti kultúra része és kincse.

A makói és a battonyai esettel összefüggésben úgy fogalmazott: a gyűlölködés semmi másra nem jó, mint arra, „hogy ne arról beszéljünk, ami ennek az országnak az igazi problémája - az a lecsúszás, amiben vagyunk -, hanem valamifajta ideológiai és rasszista mezőbe vigyük át a közéleti vitákat". - Ez nagyon sokat árt Magyarországnak bárki teszi is meg akár a szocialista párt, akár szélsőséges erők, akik ilyet csinálnak - tette hozzá.

A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, mert valaki szombatra virradóra betörte egy román tulajdonban álló battonyai ház ablakát.

A Békés Megyei Online hétfőn arról számolt be, hogy a postaládában talált A/4-es lapra rajzolt Nagy-Magyarországot ábrázoló térképre valaki azt írta: „Ti szemét románok, nem volt nektek elég Erdély, még erre a kis megmaradt területre is betörtök?! Addig nem nyugszunk, míg a Kárpátokon belül románok fognak élni. Honvédelmi csoport".

A lap aljára pedig ezt írták: „Vesszen Trianon!!!!".

Hétfőre virradóra leverték és összetörték Makó egykori főrabbija, Kecskeméti Ármin emléktábláját. A tábla alá ismeretlenek a „Milyen 6 millió? Hazug disznók!!!" mondatokat írták festékszóróval.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.