Árok Kornél: Nem a múltról, hanem a jövőről kell tárgyalni

A jövő Magyarországáról igen, egyes posztokról, személyi kérdésekről, a múlt vélt vagy valós bűneinek feltárásáról viszont nem szívesen tárgyalna a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt.

Részt kíván venni a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) az MSZP által kezdeményezett szakpolitikai egyeztetéseken, s a tárgyalási menetrendet is elfogadják – így döntött a szervezet elnöksége. Árok Kornál pártelnök jelezte ugyanakkor, hogy a parlamenten kívüli kis pártokkal is együttműködést kezdeményeznek.

A szocialisták programalapú együttműködésre vonatkozó kezdeményezését a pártelnök szerint a SZEM kész támogatni, mert az elsősorban a jövő Magyarországáról, s nem azonnali szövetségkötésről vagy személyi kérdésekről szól, s a közös gondolkodás kereteit meghatározó, előzetesen lefektetett feltételeket sem szabtak – hangsúlyozta a pártelnök.

A jelenlegi demokratikus politikai erők között az MSZP az egyetlen – véli Árok Kornél –, amely rendelkezik megfelelő személyi és technikai feltételekkel, illetve infrastruktúrával ahhoz, hogy a tárgyalásokhoz szükséges hátteret biztosítsa. Feladatszabás, határidő, számonkérés – az egykor hivatásos rendvédelmi dolgozó (tűzoltó) pártelnök szerint ezek nélkül esély sincs eredményes egyeztetésre, de szerinte a szocialistáknál megvannak az ehhez szükséges feltételek.

Árok a Nol.hu kérdésére kijelentette: az Együtt 2014 október 23-án bejelentett megalakulásával kétségkívül elkezdődött valami, de azt nem tartja szerencsésnek, hogy a három – még be sem jegyzett – egyesület által létrehozott választói mozgalom politikai „zsűriként” kíván működni, s maga határozná meg, mely demokratikus pártokkal hajlandó tárgyalni. Az ilyen „válogatósdi” szerinte bizonyosan nem jó megoldás.

Az Együtt 2014 által felállított sorrend sem feltétlenül helyes – hangsúlyozta a SZEM elnöke. Az ugyanis, ha egyes szervezetek a jelenlegi hatalom leváltása érdekében úgy lépnek szövetségre, hogy a közösen képviselhető programról nem állapodnak meg, csak konfliktusokhoz vezethet. Úgy látja, az ilyen együttműködés nem lehet tartós, mert a konkrét szakpolitikai kérdésekben kialakuló viták könnyen szakításhoz vezethetnek. Ha pedig ez bekövetkezik – véli Árok Kornél –, az a bizonytalan választókat még inkább elriasztja.

A SZEM egyébként a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető mozgalom több felvetésével sem ért egyet. Az egyik ilyen a 2006-os események felelőseinek elszámoltatása; Árok szerint Bajnai kormányfőként kezdeményezhette volna ezt, most viszont úgy tűnik, mintha egy, a Fidesz számára fontos kérdés napirenden tartásával akarnák megszerezni a jobboldali választók szimpátiáját is.

A múlt feltárása, korábbi események értékelése nem elsősorban a politikusok feladata; erre inkább történészeket kellene felkérni – legalábbis így látja Árok Kornél. Szerinte nem arra kellene alapozni egy jövőbeli együttműködést, hogy az előző kormányok szemére vessék a hibáikat, inkább a közösen vállalható programot kellene kidolgozni.

A határon túli magyarok választójoga újabb töréspont: a SZEM álláspontja, hogy ne szóljon bele a köz dolgaiba az, aki nem viseli döntése következményeit. A párt nem ért egyet azzal sem, hogy a Bajnaihoz köthető Haza és Haladás Alapítvány a bérminimum csökkentését szorgalmazza, ugyanakkor a minimálbéreseket segélyben részesítené.

Árok Kornél állítja, a cél csak az lehet, hogy tisztességes bért fizessenek mindenkinek. Érti persze, hogy a szándék a vállalkozók terheinek csökkentése, de ez szerinte nem eredményezne újabb munkahelyeket, mert ha a cégek szabadon felhasználható forráshoz jutnának, inkább tartalékolnának, és nem kezdenének fejlesztésekbe.

Az együttműködés feltételeiről a SZEM elnöke szerint akkor érdemes beszélni, ha a konkrét szakpolitikai ügyekben – például az alkotmányosságot, a gazdaság- vagy szociálpolitikai, a közoktatást, az egészségügyet érintő kérdésekben – sikerült megegyezésre jutni. Abban tehát, hogy az egyes pártok milyen országot akarnak, nagyjából egyet kell érteniük, különben esély sincs a Fidesz leváltására – jelentette ki Árok Kornél.

A „nagyokkal” folytatott tárgyalások mellett sem mondanak le ugyanakkor arról – emelte ki a pártelnök –, hogy a parlamenten kívüli kispártokkal keressék a kapcsolatot. Tárgyalást kezdeményeztek a Szabó Lajos által vezetett Centrum Párttal, a Szili Katalin alapította Szociális Unióval, a Nemzedékek Műhelyével, illetve a Schmuck Andor vezette Magyar Szociáldemokrata Párttal. Árok Kornél reményei szerint jövő januárban már érdemi megbeszéléseket folytathatnak.

A demokratikus ellenzék körében tehát máris legalább háromféle együttműködési kísérlet körvonalazódik. A Fidesz által elfogadott választási törvény viszont csak akkor ad esélyt a jelenlegi hatalom leváltására, ha az ellenzéki politikai erők egyetlen választókörzetben sem állítanak egymás ellen jelöltet, s közös listát állítanak. Ezzel kapcsolatban Árok Kornél leszögezte: maga sem tudja, hogy az együttműködés milyen keretek között valósulhat meg, de egyelőre azt kell keresni, hogy milyen szándékok mentén van lehetőség az összefogásra.

A Fidesz ráadásul rá is játszik az ellenzék megosztottságára – szögezte le. Mindössze ötszáz ajánlóra van ugyanis szükség ahhoz, hogy egy párt egyéni képviselőjelöltet indítson, tehát valamennyi politikai szervezet könnyen megmutathatja magát. Ha engednek a csábításnak, eddig magukat meg sem mutató törpepártok sokasága állíthat egyéni jelöltet, de akár országos listát is. Árok Kornél szerint további bizonytalansági tényező, hogy a Fidesz módosítja-e a választási szabályokat. Ha a kormányoldal érdekei úgy kívánják, szerinte 2014-ig azt csinálnak a hatályos joganyaggal, amit akarnak. 

Nyílt és őszinte együttgondolkodásban bízik a SZEM

Mesterházy Attila

Magyar Szocialista Párt

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel megkaptam a 2012. november 28-án kelt levelét, a „Szövetség a változásért” című előterjesztést. A Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt elfogadja a Magyar Szocialista Párt felkérését, valamint a szakpolitikai konzultációsorozatra való meghívását.

A Szövetségben, Együtt Magyarországért elnöksége megvitatta az Önök javaslatait, politikai menetrendjét. A demokratikus ellenzék egyik új pártjaként szívesen részt veszünk abban az együttgondolkozásban, ahol nyíltan és őszintén meg tudjuk beszélni, hogy mit gondolunk Magyarországról a jövőben. Az MSZP által javasolt témákat szeretnénk bővíteni, ezért javaslom, hogy a tárgyalások előkészítésének érdekében mielőbb egyeztessünk.

Kérem, hogy pártunk vezetőivel és későbbiekben szakértőinkkel számoljanak a közös munka során. Várom további szíves tájékoztatását.

Árok Kornél

Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.