Árnyék-titkosszolgálattól az állatkínzásig

Az SZDSZ nem szavazza meg az adótörvényeket, de az MDF igen, cserébe a haláladó eltörléséért. A Fidesz várhatóan újra szavaztatná a 13. havi nyugdíj maximalizálását.

Miniszteri eskütétellel kezdte mai ülését az Országgyűlés: letette az esküt Molnár Csaba, az új közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter. A Parlament mai ülésének legfontosabb döntése alighanem az adótörvények elfogadása lesz (ezen belül az örökösödési illeték eltörléséréről is ma határoznak). Az adóváltozásokat az SZDSZ nem szavazza meg, az MDF viszont igen – így itt is valószínűsíthető a parlamenti többség. A Fidesz várhatóan újra szavaztat a 13. havi nyugdíj maximalizálásáról.


Vizsgálóbizottságot állíthat fel az Országgyűlés az adatlopási üggyel összefüggésben, miután az MSZP jelezte, hogy támogatja az SZDSZ kezdeményezését. A vizsgálóbizottságok többségéhez hasonlóan, ez a testület is szép hosszú nevet kap: „A Magyar Köztársaság polgárai személyes adatainak biztonságát, valamint egyes állami szerveket, közszereplőket érintő információszerzési, vagy más néven árnyék-titkosszolgálati botrány körülményeit és az ügy kezelésének anomáliáit vizsgáló bizottság”. Ezt az SZDSZ-es Gulyás József kezdeményezte, miután az ősszel a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott az UD Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. Az UD Zrt. az eddigi hírek szerint számos kormánypárti és ellenzéki politikust, minisztériumi tisztviselőt is megfigyelt: környezettanulmányt végeztek a lakó- és a munkahelyükön, igyekeztek utánajárni életvitelüknek, szexuális szokásaiknak, gazdasági kapcsolataiknak, sokszor bankszámlájuknak, híváslistájuknak is - sőt, sokszor még a háztartási szemetüket is átvizsgálták. Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője korábban közölte, hogy a cég képviselői készek megjelenni és részletes tájékoztatást adni egy független parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Az állatkínzás büntetésének szigorításáról is ma döntenek: a szocialista kezdeményezés alapján akár három év börtönbüntetésre is ítélhetnék azt, aki állatokkal kegyetlenkedik.

A döntéshozók az uzsorások megfékezésének lehetséges eszközeiről is vitát folytatnak, de csak hetek múlva várható döntés.

Újratárgyalják az EU-tagállamokkal folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényt, miután azt Sólyom László államfő visszadobta a Parlamentnek.

Kóka János SZDSZ frakcióvezető szavasz
Kóka János SZDSZ frakcióvezető szavasz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.