Vasárnaptól áresés a patikában

Vasárnaptól megint zuhannak a patikai árak: az egészségbiztosítási pénztár utolsó "vaklicitjén" volt, aki 70 százalékkal is csökkentette az árait. Többnyire a vérzsírcsökkentők lesznek olcsóbbak, ezekhez akár már féláron is hozzá lehet jutni.

Átlagosan 18-20 százalékkal csökken április elsejétől csaknem 1100 gyógyszer – köztük gyulladáscsökkentők, a központi idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, allergiára hatók – ára. Például a Richter egyik skizofréniára ható szere 70 százalékkal lesz olcsóbb, de egyes vérzsír– (koleszterinszint)– csökkentőkhöz is 60-50 százalékkal olcsóbban juthatnak a betegek. Ez utóbbiakat szintén vasárnaptól már csak hatóanyagnéven írhatja fel az orvos, a gyógyszerészek pedig érdekeltek lesznek abban, hogy a lehető legolcsóbbat adják ki a betegnek. Aki mégis ragaszkodik a korábbi márkanéven forgalmazott orvosságához, megkaphatja azt is. 

Lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: körülbelül százféle koleszterinszint-csökkentő van a piacon, a gyógyszertáraknak elsősorban a legolcsóbb 4-5 készítményt kell majd ajánlaniuk. A helyettesítés előtt a gyógyszerésznek rá kell kérdeznie a gyógyszerérzékenységre, illetve az egyéb allergiás problémákra. Azt is tisztáznia kell a beteggel, hogy első alkalommal vagy már folyamatosan alkalmazza-e a recepten megjelölt hatóanyagot. A gyógyszer kiválasztásáról azonban végül a beteg dönt, a patikusnak nem szabad rábeszélnie olyan készítményre, amit az illető nem akar.

Az áprilisi árváltozásokkal több készítményt is töröltek a gyógyszerlistából, köztük vannak antibiotikumok, szív- és érrendszerre, gyomorbetegségekre ható szerek és tápszerek.

 Jelenleg valamivel több, mint négyezer támogatott orvosság érhető el a hazai patikákban. A mostani árcsökkentés előtt 1568 készítményért 300 forintnél kevesebbet kellett fizetni, és csaknem háromnegyedük volt 1000 forintnál olcsóbb. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.