Arcul köpte a hallgatókat az egyetemi docens

Meglepő kijelentést tett Pósán László, a Fidesz debreceni elnöke, történész, egyetemi oktató. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai kormány idején tudás nélkül is be lehetett jutni az egyetemekre, amivel a szocialisták becsapták a fiatalokat. Az ellenzék úgy véli: a képviselő megsértette a hallgatókat.

Pósán László  szándékosan megtéveszti a debrecenieket és megsérti mindazokat, akik a felsőoktatásban tanulnak és dolgoznak. Szavaival azt sugallja, hogy a hallgatók nagy része hanyag, tudatlan és az állam pénzén élősködik - közölte az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében Barabás Richárd, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért debreceni képviselő-jelöltje.

Az ügy előzménye: a napokban Barabás Dávid Debrecenben sajtótájékoztatót tartott Dorosz Dáviddal, a Párbeszéd Magyarországért Párt pártigazgatójával, s közölték, hogy ha megnyerik a 2014-es országgyűlési választásokat, akkor a nemzeti össztermék minimum egy százalékát fordítják az egyetemek és főiskolák támogatására annak érdekében, hogy a jelenleginél többen tudjanak állami finanszírozással tanulni.

Erre válaszul a Fidesz debreceni elnöke, Pósán László parlamenti képviselő, a Debreceni Egyetem oktatója közölte: a Gyurcsány-Bajnai kormány idején tudás nélkül is be lehetett jutni az egyetemekre és főiskolákra. Szerinte a szocialisták ezzel becsapták a fiatalokat, egy ország ugyanis nem engedheti meg, hogy az adófizetők pénzét az ablakon kidobja. Pósán szerint ezért is volt szükség a felsőoktatás színvonalának erősítésére és a bejutás minőségi feltételeinek emelésére. Hozzátette: a felsőoktatásra idén összesen 490 milliárd forint áll rendelkezésre, ez az összeg több, mint az az egy százalék, amiről Bajnaiék és a szocialisták beszélnek.

Erre válaszul Barabás Richárd az Együtt-PM részéről közölte: az oktatás Magyarország jövőjének záloga, nem pedig az orbáni munkaalapú társadalom lázálma. Emlékeztetett rá, hogy 2013-ban a kormány újabb 60 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól, amivel a működésre fordítható állami támogatások soha nem látott mélységekben járnak: alig 123 milliárd jut erre a célra, ami miatt számtalan egyetem kényszerült elbocsátani az oktatóit, kényszerszünetet elrendelni és késik a hallgatói ösztöndíjak kifizetése is. Csak a Debreceni Egyetemen 9,2 milliárd forintra rúgnak a brutális megszorítások.

Az ellenzéki politikus közleménye szerint "Pósán 490 milliárdja nem létezik, még akkor sem, ha beleszámítjuk az olyan egyszeri könyöradományokat is, mint a egyetemi PPP-konstrukciók 27 milliárdos kiváltása, amiből a hallgatók elmaradt ösztöndíját ugyanúgy nem fogják kifizetni, az elbocsájtott oktatókat nem fogják visszavenni, az egyetemi épületeket nem fogják fűteni, tehát valódi segítséget nem jelent. Leépülő egyetemek és főiskolák, jövőjüktől rettegő, elvándorló fiatalok, utcára tett oktatók: ez jellemzi a fideszes felsőoktatást".

Az Együtt 2014 - PM jelöltjeként és egykori oktatásért küzdő aktivistaként ígérem, hogy kormányon valódi támogatást nyújtunk az egyetemeknek és minden tanulni vágyó honfitársunk előtt szélesre tárjuk a felsőoktatás kapuit - zárul a közlemény.

A Fideszben mindig, mindenért, mindenhol "Gyurcsány-Bajnai" a hibás

Az ellenzéki politikus nyilatkozatára a Fidesz debreceni szervezete közleményben reagált, amelyben ez olvasható: "Bajnai és a szocialisták ugyanott folytatnák, ahol 2010-ben abba kellett hagyniuk. Piacképtelen és értéktelen diplomák tömegével szédítenék a fiatalokat és nulla tudással lehetővé tennék a bejutást a felsőoktatásba. Tudás és tanulás nélkül egy ország nem tud felemelkedni. Ehhez pedig minőségi oktatásra és magasabb követelményekre van szükség. A Fidesz ebbe az irányba próbálja átszervezni a felsőoktatást, hogy kiemelje a szakadékból, amelybe a Gyurcsány-Bajnai kormányok taszították".

A közlemény szerint "nem az nézi ostobának a fiatalokat, aki piacképes diplomához akarja őket juttatni, hanem az, aki a Gyurcsány-Bajnai éra körülményeit állítaná vissza. Magyarország ebből nem kér! Magyarország ebben az évben összesen 490 milliárd forintot fordít felsőoktatásra, ami több, mint az az 1 százalék, amit Bajnaiék és a szocialisták szánnának rá. Tényekkel lehet vitatkozni, azonban nem érdemes, azokat esetleg elferdíteni lehet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.